Ukrajina:Kličko odlučuje o vladajućoj većini

Vladajuća Stranka regija predsjednika Viktora Janukoviča osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima u Ukrajini, dok je druga opoziciona Batkivščina, ali će o budućoj vladajućoj većini, po svoj prilici, odlučiti trećeplasirana stranka Udar svjetskog prvaka u boksu Vitalija Klička, pokazuju izlazne ankete.

Podaci anketa pokazuju da je Stranka regija prva po broju osvojenih glasova (između 28 i 30 posto) dok je druga Batkivščina sa oko 25 posto, a slijedi Udar (između 13 i 15 posto).

U parlament će, prema tim rezultatima, ući još komunisti i ekstremno desna Sloboda, koje su osvojile približno jednak broj glasova (11-12 posto).

Vladajuća Stranka regija proglasila je pobjedu, dok iz opozicione Batkivščine tvrde da rezultati izlaznih anketa svjedoče da građani podržavaju opoziciju a ne vlast.

Premijer Ukrajine i lider Stranke regija Nikolaj Azarov je rekao da je potpuno očigledno da je njegova partija pobijedila, a jedan od lidera Batkivščine Arsenij Jacenjuk ocijenio je da rezultati anketa govore da u parlament ulaze tri opozicione partije – Batkivščina, Udar i Sloboda.

Lider Udara, bokser Vitalij Kličko potvrdio je spremnost da u Radi (skupštini) sedmog saziva udruži snage sa Batkivščinom i partijom Sloboda.

Kličko je odbacio mogućnost saveza sa Strankom regija i komunistima i podsjetio da se Udar ranije izjasnio u korist saradnje sa opozicijom.

Bez Timošenko

Međutim, čini se kako među građanima ove zemlje nema pretjeranog entuzijazma kada su u pitanju izbori.

“Ne očekujem ništa od ovih izbora. Neće ništa promijeniti, ni za mene kao građanku niti za zemlju općenito”, kaže jedna Ukrajinka.

U zatvoru u kojem sedmogodišnju kaznu služi bivša premijerka Julija Timošenko, osuđena zbog zloupotrebe položaja i ovlasti dok je bila premijerka, otvoreno je glasačko mjesto.

 „Zanimljivo je vidjeti da je svim zatvorenicima omogućeno glasanje, uključujući i gospođi Timošenko“, rekao je Jan Urban Ericsson, posmatrač OSCE-a.

Međutim, nije joj dopuštena kandidatura. Opozicija je ostala bez najjače predvodnice, a Timošenko iz zatvora upozorava kako se zemlja pretvara u autokraciju.

Kćerka zatvorene političarke glasala je, ali izbore ne smatra pravednima.


Rory Challands javio se iz Kijeva

“Suprotno njenom ustavnom pravu, moja majka nije imala mogućnost biti dijelom političkog procesa jer je glavni Janukovičev oponent. Zato, danas sam glasala za slobodu moje majke, političkih zatvorenika, za pravdu, i za ovu zemlju – da se vrati demokratiji kako se sutra ne bismo budili u koncentracijskim logorima i zatvorima”, rekla je Jevgenija Timošenko.

Bez Timošenko na čelu opozicija je oslabljena, smatraju analitičari. Njeni nasljednici na čelu Ujedinjene opozicije nastojali su animirati birače.

“Nadam se kako će izbori biti barem dijelom biti u skladu s demokratskim standardima. Trebamo se kretati prema Evropi. Ovo su izbori ukrajinske budućnosti”, rekao je Arsenij Jacenjuk, čelnik opozicije.

Sportisti u politici

Među prozapadnom opozicijom osvježenje je i stranka svjetskog prvaka u boksu Vitalija Klička. U sportaša koji je većinu karijere proveo u Njemačkoj mnogi polažu političke nade, sada ali i u budućnosti.

“Učinit ćemo sve što možemo kako ne bismo razočarali one koji su svoje nade usmjerili k nama i iskazali nam povjerenje. Učinit ćemo sve što možemo kako bismo Ukrajinu učinili istinskom evropskom zemljom”, kazao je Kličko, predsjednik UDAR-a.

Među kandidatima opozicije još je jedna sportska zvijezda. Mjestu u parlamentu nada se i bivši nogometaš Andrej Ševčenko.

“Puno smo uradili, posljednja tri mjeseca bila su dobra za nas. Zadovoljan sam svojim potezom i kampanjom”, rekao je Ševčenko, kandidat stranke Ukrajina naprijed.


Zehra Dreca Sikias o ukrajinskim izborima

Obećanja Janukoviča

Zemlja je podijeljena na proevropski i proruski dio. Predsjednik Viktor Janukovič smatra kako će izbori ujediniti Ukrajinu ali i učvrstiti njegovu poziciju, domaću i međunarodnu.

“Vrlo je važno za svakog birača danas odgovorno odlučiti kome povjeriti glas. Ja sam glasao za stabilnost, ekonomski razvoj Ukrajine, bolji život naših ljudi”, naveo je Janukovič.

Izbori su se poklopili s godišnjicom oslobođenja Kijeva od nacista u Drugom svjetskom ratu.

Janukovič je posjetio grob neznanog junaka. Njegovu zemlju, nakon sovjetskog raspada, na zapadu su voljeli zvati svjetionikom demokratije.

Jedno od obećanja vladajuće Stranke regija je proglašenje ruskog jezika službenim i ravnopravnim ukrajinskom, ako dobiju potrebnu većinu.

Izvor: Al Jazeera i agencije