Izbori u Ukrajini nakon prljave kampanje

Nedjelja je dan parlamentarnih izbora u Ukrajini. No, ovogodišnju trku za fotelje u ukrajinskom parlamentu, mnogi ocjenjuju jednom od najprljavijih do sada.

Pojedini nezavisni kandidati tvrde da su zastrašivanje, kupovina glasova i prevare postale uobičajene predizborne aktivnosti.

U ukrajinskoj prijestolnici kandidat Vasyl Gatsko pokazao je amaterski video na kojem se vidi kako na njega nasrće muškarac dok policija ne čini ništa da mu pomogne.

Mete zastrašivanja

“Na sve smo spremni jer znamo s kim se suočavamo u ovoj zemlji – sa Janukovičem i Partijom regiona. Zato znamo da se ono što se dogodilo 2004. može ponoviti: kad vlasti napadaju aktiviste, sprječavaju njihove kampanje i rade to kako bi dobili parlamentarnu većinu u parlamentu”, ističe Gatsko.

U zapadnom ukrajinskom gradu Lavovu, Tetyana Chornovol kaže da je bila meta zastrašivanja.

Kaže da je napad pokazatelj da se politička atmosfera u zemlji pogoršava.

“Bila sam posuta bojom na izlazu iz lifta. Mogla sam reći: ‘Pa šta, neko me poprskao bojom’, ali znam da je to učinjeno kako bi mi pokazali koliko sam ranjiva. Kad su se vrata lifta otvorila i kad sam ugledala oči tog tipa, odmah sam shvatila da će se nešto dogoditi, da će biti ili nož ili pištolj”, navodi Tetyana Chornovol.

Kandidat Klitschkove opozicione stranke „Udar” Oleksiy Davydenko smatra da se glasovi kupuju i prodaju kako bi se zadržala dominacija vladajuće partije u parlamentu.

Vreće s novcem

“Ovogodišnji izbori u Ukrajini su se defacto pretvorili u utrku vreća s novcem. Onaj koji ima veću vreću imaće veće šanse da postane član parlamenta u zemlji”, ističe Oleksiy Davydenko.

“Mislim da će sa stranačkim listama sve manje-više biti mirno, jer vlasti žele da rezultati izbora budu u skladu sa predviđanjima anketa, tako da kasnije mogu reći ‘vidite, sve se slaže, izbori su demokratski'”, naglašava  Oleksandr Chernenko.

Očekuje se da će Partija regiona zadržati većinu u parlamentu, dok je rezultate nezavisnih kandidata teško predvidjeti.

Izvor: Al Jazeera