Uragan Sandy postaje ‘Frankenstein oluja’

Surferi su željeli iskoristiti vjetrove koje stvara oluja Sandy (AP)

Uragan Sandy udario je u Bahame u svom naletu ka istoku Sjedinjenih Američkih Država, te je na Karibima usmrtio 21 osobu, uključujući i 11 ljudi na Kubi.

Oluja kategorije jedan, unazađena sa kategorije dva kasno u četvrtak, napravila je nered na Jamajci, Kubi, Bahamima i Haitiju, ugasivši struju, te uništivši mnoge kuće i usjeve.

Prognozeri su upozorili da se uragan može spojiti sa nevremenom u sjevernoj Americi i pretvoriti u ono što američki mediji nazivaju „Frankenstein olujom“.

„Visok stepen blokade iz istočnog dijela Sjeverne Amerike, preko cijelog atlanskog basena, mogao bi dovesti do neuobičajenog spajanja“, kažu u američkom Nacionalnom centru za uragane (NHC).

Meteorolozi kažu da bi ovakvi vremenski uslovi mogli pogoditi cijelu regiju 31. oktobra.

NHC kaže da su vjetrovi Sandyja išli do 150 kilometara na sat.

‘Širenje vjetra’

Bahami trpe posljedice oluje, gdje su snažni vjetrovi ugasili struju i telefone, te zarobili turiste na kopnu. Škole, Vladine zgrade, aerodromi i mostovi su zatvoreni.

U četvrtak uvečer, centar uragana je bio u blizini Mačijih otoka u centralnim Bahamima. Sandy se kreće brzinom od 30 kilometara na sat.

„Spremite se da uđete u kuće, zaključajte se i ne izlazite dok oluja ne prođe“, rekao je meteorolog Bahama, Geoffrey Greene za list The Nassau Guardian.

Izvor: Agencije