Neizvjesno produženje rokova grčkog budžeta

Yannis Stournaras: Paket novih mjera štednje dogovoren je kada smo dobili odgodu za uravnoteženje budžeta (AFP)

Grčka je dobila produženje roka za uravnoteženje budžeta od dvije godine, do 2016. umjesto 2014. godine, izjavio je u srijedu grčki ministar financija Yannis Stournaras, ali evropski zvaničnici to demantiraju.

“Paket novih mjera štednje dogovoren je kada smo dobili odgodu za uravnoteženje budžeta”, rekao je on u grčkom Parlamentu.

Prema izvoru iz Ministarstva finansija, riječ je o odgodi od dvije godine, kako je i tražila grčka Vlada, prenosi AFP.

Grčka će tako do 2016, umjesto 2014. godine, morati smanjiti budžetski deficit na ispod tri posto bruto društvenog proizvoda (BDP), sa 9,4 posto, koliko je iznosio na kraju 2011. godine, po revidiranim statistikama objavljenim početkom sedmice.

Zauzvrat, Stournaras je s “trojkom” međunarodnih vjerovnika – Evropska komisija (EK), Evropska centralna banka (ECB) i Međunarodni monetarni fond (MMF) – dogovorio mjere štednje u vrijednosti 13,5 milijarda eura u iduće dvije godine.

Uvjet za drugu tranšu

Većina ušteda odnosi se na 2013. godinu, a uvjet su za isplatu iduće tranše međunarodne pomoći od 31,5 milijarda eura.

Ako dogovor prihvate tri stranke Vladine koalicije, Ministarstvo finansija namjerava dogovor iduće sedmice iznijeti Parlamentu, kako bi ga se usvojilo prije sastanka ministara finansija eurozone 12. novembra.

Koalicioni partneri premijera Antonisa Samarasa, manja stranka Demokratske ljevice i PASOK, tek trebaju podržati paket mjera štednje i razmotriti učinjene ustupke prije nego što iznesu svoj stav.

Obje strane su odbile podržati zahtjeve stranih kreditora za smanjenje plata, ali su naglasili da ne žele ugroziti Vladu ili mjesto Grčke u eurozoni.

Grčka Vlada trebala bi dogovor s “trojkom” predstaviti u četvrtak, na sastanku radne skupine eurozone u Briselu, prema izvoru iz Ministarstva finansija.

Schauble i Draghi ‘ne znaju’

Njemački ministar finansija Wolfgang Schauble izjavio je u srijedu da su navodi o tome da je Grčka dobila produženje roka za provođenje reformi “špekulacije” i da ne ih ne može potvrditi.

“Ne mogu to potvrditi”, rekao je on novinarima u Berlinu.

Schauble je kazao da njemačka Vlada i Ministarstvo finansija smatraju da nema nikakvih novosti u vezi s Grčkom.

On je dodao da kreditori i dalje čekaju izvještaj finansijskih inspektora o napretku Grčke u realizaicji reformi prije donošenja bilo kakvih odluka, prenosi AP.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi također je odbacio navode iz Grčke.

“Revizija još nije završena. Shvatam da je ostvaren napredak, ali neki dijelovi trebaju biti definirani i ja ne znam ništa više od toga. Ne mogu komentirati te glasine”, rekao je Draghi.

Izvor: Agencije