Izrael za republikance, Obama razumije Kinu

Stanje na Bliskom istoku, rat u Siriji, ali i nestabilnost šire regije, pogotovo odnos Irana i Izraela, dominirali su debatom predsjedničkih kandidata.

Trgovinski i politički odnos SAD-a s Kinom i Rusijom također su dobili svoju minutažu, a TV rasprava Baracka Obame i Mitta Romneyja pratila se aktivno i izvan američkog kontinenta.

U Izraelu je Benjamin Netanyahu nedavno pozvao na raspuštanje Parlamenta.

Nada se još jednom premijerskom mandatu na vanrednim izborima, koji bi trebali biti održani u januaru 2013. godine.

Židovska država od osnivanja ima jake veze s SAD-om. Ako izbije rat s Iranom, Izraelcima je bitno znati da imaju podršku najveće svjetske vojne sile.

Neki su uvjereni da je zato bolji izbor Romney.

Postojanje dviju država

“Ono što je zanimljivo je da u Izraelu 75 posto onih koji glasaju obično glasuju za republikanskog kandidata, tako da je glas koji dolazi iz Izraela jako važan”, kaže Kory Bardesh, dopredsjednik republikanaca u inozemstvu.

Iako su pratili debatu, neki se vode tradicionalnim opredijeljenjima.

“Apsolutno vjerujem da je Obama bolji, ne samo za izraelski narod, nego za cijeli zapadni svijet. Mislim da je on intelektualac i da je liberal, da uistinu predstavlja sve ljude koji žele miran svijet”, smatra Hedva Adiri iz Tel Avina.

U trećoj i posljednjoj debati Obama je ponovio stav da se zalaže za rješenje koje priznaje postojanje dviju država: Izraela i Palestine.

Prema procjeni bivšeg američkog predsjednika Jimmyja Cartera, člana Demokratske stranke, priznavanje samo Izraela nije dobar izbor.

‘Dvo-državno rješenje’

“Rekao bih da je svaki izraelski premijer koga sam poznavao slijedio dvo-državno rješenje i ne znam je li predsjednik Obama ustanovio želi li premijer Netanyahu ići tim putem”, rekao je Carter.

U ponedjeljak navečer je bilo riječi i o trgovinskom odnosu prema Kini. Romney rekao je da ta zemlja krade američko intelektualno vlasništvo i proizvodi krivotvorenu robu, na kojoj poslije stavlja američke etikete i tako kompromitira ime SAD-a u svijetu biznisa.

No, određeni pripadnici akademske zajednice u Kini favoriziraju Obamu.

“Mislim da predsjednik Obama razumije da je Kina vrlo važan partner SAD-a u međunarodnoj zajednici, za međunarodne teme. S druge strane, guverner Romney je guverner. Možda, moje mišljenje je da nije upoznat s međunarodnim odnosima”, kaže Qui Haufei sa Univerziteta Tongji.

Zato je i kineski šef diplomatije pozvao kandidate za američkog predsjednika da budu “racionalni i objektivni”, ističući kako je “saradnja i obostrano povjerenje u interesu obiju država”.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Prema posljednjim anketama, dvojica predsjedničkih kandidata, Barack Obama i Mitt Romney, izjednačena su sa po 46 posto glasova birača.

23 Oct 2012

Posljednje pripreme za posljednju predsjedničku debatu na Lynn Univerzitetu, odakle će izvještavati više od 2.000 novinara iz cijelog svijeta.

22 Oct 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO