Biogorivo od tekile umjesto dizela

Meksička tekila je poznata po omamljujućem dejstvu. Sada Meksikanci koriste upravo te atribute da od nje prave biogorivo, kao alternativu dizelu.

Tekila je jedan od zaštitnih znakova Meksika. Njome se do sada obično nazdravljalo, ali od sada bi se mogla koristiti i kao pogonsko gorivo, koje bi se u vozila točilo umjesto dizela.

To je projekt koji je počeo tako što se primijetilo da je industrija tekile u 2011. godini bacila gotovo 323 miliona kilograma otpada od agave, koji se mogao koristiti kao biogorivo.

“Otpad od agave je dostupna biomasa koja može biti od koristi za industriju tekile. Otpad se svakako mora propisno odlagati, ne može se samo baciti u prirodu, tako da je to vrlo dobra poslovna prilika”, kaže Martin Munoz, direktor referentnog centra agave i tekile.

Nju je iskoristila kompanija Carbon Diversion, koja prerađuje otpad od agave kako bi proizveli brikete, koji se koriste kao gorivo za održavanje toplote u industrijskim pećima.

Jeftinije od agave

“Imamo veliku potrebu za gorivom. Za našu kompaniju isplativije je koristiti i prodavati gorivo od agave nego upotrebljavati dizel ili gas. Zbog jednostavne proizvodnje gorivo od agave je jeftino”, rekao je Francisco Villasennor.

U preradu otpada od agave umješala se i država, što je kompletnu priču diglo na viši nivo. Ministarstvo okoliša i obnovljive energije meksičke federalne države Halisco iskoristilo je čak i fondove Evropske unije (EU) za istraživanja o koristima otpada od agave.

“Imamo studije koje pokazuju da je blizu 50 posto ukupnog otpada kojeg proizvodimo organski poput onog od agave. On se može koristiti ili kao đubrivo ili kao alternativno gorivo koje daje energiju sagorijevanjem”, kazao je Ernesto Naranjo iz Ministarstva okoliša i obnovljive energije.

Ujedinjeni narodi (UN) su napravili nacrt konvencije o klimatskim promjenama, prema kojem bi različite industrije trebale preći sa fosilnih na goriva koja se dobijaju iz biomase.

Odlična poslovna prilika za 159 proizvođača tekile iz Meksika.

Izvor: Al Jazeera