Najveći medijski cirkus u Boca Ratonu

U Boca Ratonu na Floridi teku pripreme za večerašnju finalnu debatu između dva predsjednička kandidata. Domaćini su morali ispuniti mnoge uslove, a koje – provjerio je reporter Al Jazeere Vladimir Bobetić.

Najveći medijski cirkus ove godine u SAD-u stigao je u Boca Raton. Traju posljednje pripreme za posljednju predsjedničku debatu na Lynn Univerzitetu.

Večeras će odavde izvještavati više od 2.000 novinara iz cijelog svijeta. Na debatu je stigao i Khanh Nguyen, direktor programa na vijetnamskom jeziku Radija Slobodna Azija. On je primjer da vrijeme liječi sve.

“Ja sam srećnik. Sada imam dva doma i dvije zemlje i na obje sam ponosan – Sjedinjene Države i Vijetnam”, rekao je Nguyen.

Kako je iskusni višegodišnji dopisnik iz Washingtona, kaže da u Aziji vlada veliki interes za američke izbore, posebno večerašnju debatu.

Uzor za demokratiju

“Uzdizanje Kine i brige azijskih zemalja zbog kineskog ponašanja. I predsjednik Barack Obama i guverner Mitt Romney rekli su da je to neprihvatljivo. Želimo čuti kako će se obojica odnositi prema tom problemu. Na kraju – demokratija. Ako tražite uzor za demokratiju, onda je to ova zemlja”, smatra Nguyen.

Lynn Univerzitet, na kome se održava posljednja predsjednička debata, malo je poznat u SAD-u. Postoji tek 50 godina.

Da bi neki univerzitet uopće ušao u razmatranje za domaćina debate, mora popuniti prijavu koja košta 7.500 dolara. Ukoliko je odabran, univerzitet plaća 1,6 miliona dolara Komisiji za predsjedničke debate, kako bi pokrila troškove organizacije.

Univerzitet mora ispuniti i cijeli niz drugih uslova. Vlažnost u sali u kojoj se održava debata ne smije biti veća od 50 posto, hoteli u gradu moraju imati kapacitet od najmanje 3.000 soba, a garderobe kandidata ne smiju biti manje od 65 kvadrata.

“Lynn Univerzitet uložio je pet miliona dolara kako bi se valjano pripremio za dolazak predsjednika Obame i republikanskog kandidata Romneya na odlučujuću debatu. Sređeno je sve – od internet mreže, do ulaza u zgradu gde se održava debata”, izvještava Bobetić.

Večerašnja debata neće utjecati u velikoj mjeri na odluku birača za koga će glasati. Istraživanja svih većih agencija pokazuju da su odluku donijeli nakon prve dvije.

Odluke već donijete

“Da li ćete gledati debatu?”, Bobetić pita Patriciu.

“Da.”

“Zbog čega?”

“Jer mi je stalo.”

“Hoće li debata uticati na Vaše mišljenje, ili ste već doneli odluku?”

“Mislim da sam prilično sigurna da sam donijela odluku, ali mogla bi utjecati”, rekla je Patricia.

“Da li ćete gledati debatu?”, Bobetić pita Kennetha.

“Da.”

“Zašto?”

Šta se dešava

“Zato što sam zabrinut i želim znati šta se dešava.”

“Da li će debata uticati na Vaše mišljenje?”

“Ne, već sam odlučio za koga ću glasati”, kaže Kenneth.

“Definitivno”, odgovara Donna na pitanje novinara Al Jazeere da li će gledati debatu.

“Zbog čega?”

“Jer želim vidjeti šta će kazati, mada sam već donijela odluku.”

“Jeste li?”

“Romney”, kratko kaže Donna.

Očekuje se da će večerašnju debatu Obame i Romneyja pratiti oko 60 miliona gledalaca u SAD-u.

Izvor: Al Jazeera