Južna Koreja spriječila akciju aktivista

Pamfleti sadržavali informacije o pobunama u svijetu (Reuters)

Sigrunosne snage Južne Koreje spriječile su aktiviste da balonima pošalju propagandne pamflete u Sjevernu Koreju, zbog prijetnje sjevernog susjeda napadom ako to učine, javile su agencije.

Grupa prebjeglih aktivista iz Sjeverne Koreje planirala je poslati 200.000 pamfleta protiv Pjongjanga, na šta su zvaničnici iz ove zemlje zaprijetili “nemilosrdnim vojnim napadom”, te upozorili stanovnike područja iz kojeg se planiralo lansiranje da napuste svoje domove.  

“Okolno područje će biti meta direktnog napada”, saopćeno je iz Pjongjanga.

Sukobi između policije i aktivista izbili su na barikadama na granici, blizu grada Paju udaljenog oko 60 kilometara od Seula.  

“Događaj je odobrila Vlada, ovo je smiješno”, rekao je jedan od aktivista, koji je optužio predsjednika Lee Myung-Baka da popušta pod pritiskom Sjevera.

“Lee Myung-Bak se jutros probudio i uplašio nezrelog djeteta [Kim Jong-una] i odlučio da nas zaustavi”, rekao je on.

“Mi nismo ovdje da izazovemo konflikt, nego da otkrijemo istinu ljudima iz Sjeverne Koreje. Predsjednik Lee će biti upamćen kao kukavica”, dodao je.

Pobune u svijetu

Slanje pamfleta u kojima se kritizira vlast u Sjevernoj Koreji, te pozivaju građani da se pobune protiv toga, česti su u Južnoj Koreji, ali prvi put se desilo da Pjongjang pošalje ovako snažnu prijetnju, navodeći lokaciju i vrijeme napada.

To je također prvi put da je prijetnja poslana za vrijeme vladavine Kim Jong-Una, koji je došao na vlast nakon što je u decembru preminuo njegov otac Kim Jong-Il.

Tenzije na poluotoku su porasle tokom prethodne dvije sedmice, a Pjongjang je burno reagirao na dogovor Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država da gotovo utrostruče domet raketnog sistema Juga.

Zvaničnici iz Seula pozvali su u ponedjeljak Sjevernu Koreju da prestane sa prijetnjama, ali i aktiviste da se suzdrže od organiziranja događaja.

Pamfleti koji su trebali biti poslani putem balona sadržavali su i informacije o pobunama u ostatku svijetu, uključujući Arapsko proljeće.

Izvor: Al Jazeera i agencije