Ubijen jedan od vođa talibana u Afganistanu

Afganistanske i koalicione snage ubile su talibanskog lidera Mohammada Haydara tokom sigurnosne operacije u subotu u pokrajini Gazni (AFP)

Lokalni zapovjednik talibana ubijen je u operaciji u istočnoj pokrajini Gazni, oko 100 kilometara južno od afganistanske prijestonice Kabula.

“Afganistanske i koalicione snage ubile su talibanskog lidera Mohammada Haydara tokom sigurnosne operacije u subotu u pokrajini Gazni. Haydar, također poznat po imenu Hamza, izvršavao je napade na afganistanske i koalicione snage koje imaju bazu u tom području”, navodi se u saopćenju koalicije.

U pokrajini Helmand, oko 550 kilometara južno od Kabula, zajedničke snage ubile su vođu talibana Ahmad Jana tokom sigurnosne operacije u petak, javila je u nedjelju Xinhua.

Stručnjak za eksploziv

“Ahmad Jan je smatran stručnjakom za izradu i postavljanje improviziranih eksplozivnih naprava (IEN) za napade na afganistanske i koalicione snage”, navodi se dalje u saopćenju.

Ranije u nedjelju druga jedinica afganistanskih i koalicionih snaga uhapsila je veliki broj pobunjenika tokom sigurnosne operacije u potrazi za talibanskim vođom u pokrajini Helmand.

Ovaj vođa talibana izvodi direktne napade na afganistanske i koalicione snage i pruža podršku talibanskom ustanku.

Izvor: Agencije