Fidel Castro se pojavio u javnosti

Fotografija na koj se vidi Castro (treći slijeva) u društvu kako dolazi u hotel (AFP)

Lider kubanske revolucije Fidel Castro pojavio se u nedjelju u javnosti, prvi put poslije nekoliko mjeseci, javio je AP, pozivajući se na predstavnika hotela u kojem je Castro odsjeo.

Prema riječima komercijalnog direktora hotela “Nacional” u Havani Jamile Faster, 86-godišnji Castro je stigao u automobilu poslije podne u pratnji “gosta iz Venecuele”.

Američka novinska agencija ukazuje da je njegovo pojavljivanje u javnosti raspršilo glasine o Castrovom lošem zdravstvenom stanju.

Ove sedmice u blogovima i nekim medijima pojavila se informacija o pogoršanju zdravlja Castra, iako je njegova rođena sestra Juanita to demantirala i nazvala takve informacije “apsurdnim glasinama”.

Castro ne rukovodi partijom od 2006. godine, kada je, zbog zdravstvenog stanja, bio prinuđen odstupiti sa svih funkcija.

Castro je bio prvi sekretar Centralnog komiteta kubanske Komunističke partije od oktobra 1965. godine, od njenog osnivanja.

Krajem marta 2011. izjavio je da ne rukovodi partijom od 2006. godine, kada je, zbog zdravstvenog stanja, bio prinuđen odstupiti sa svih funkcija.

Ranije je saopćio da “privremeno predaje” ovlaštenja prvog sekretara partije, glavnokomandujućeg oružanih snaga i predsjednika državnog i vijeća ministara Kube svom bratu i saradniku Raulu Castru.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO