Desetine mrtvih u akciji Rusije na Kavkazu

Putin je održao sastanak zbog situacije u Sjevernom Kavkazu i žestoko kritizirao zvaničnike zbog neuspjeha dovođenja regije pod punu kontrolu (EPA)
Putin je održao sastanak zbog situacije u Sjevernom Kavkazu i žestoko kritizirao zvaničnike zbog neuspjeha dovođenja regije pod punu kontrolu (EPA)

Ruske trupe su objavile kako su ubile 49 boraca u velikoj sigurnosnoj akciji koja je uslijedila nakon ljutitih izjava predsjednika Vladimira Putina zbog rastućeg nasilja u problematičnom Sjevernom Kavkazu.

Nacionalni komitet za borbu protiv terorizma navodi kako je operacija provedena u nekoliko republika muslimanske regije i donijela je uklanjanje nekolicine “omraženih” komandanata gerilaca i njihovih sljedbenika.

“Koordinirana akcija je pomogla u prekidu aktivnosti nekoliko omraženih lidera bandi, članova bandi i njihovih saradnika, čime je žestoko oštećen sistem po kojem ovi banditi rade”, prenosi agencija Interfax navode komiteta.

Ovo rusko tijelo je kazalo kako su u “obimnim i masivnim” akcijama učestvovale i lokalne i federalne snage te da je uništeno 90 pobunjeničkih baza.

Međutim, nije objavljen vremenski period operacije, niti kada je pokrenuta.

Putin je u petak održao sastanak zbog situacije u Sjevernom Kavkazu i žestoko je kritizirao zvaničnike zbog neuspjeha dovođenja regije pod punu kontrolu nakon što su se tu desila dva rata nakon raspada bivšeg SSSR-a za nezavisnost Čečenije.

Nemirna granica

U regiji su se desili oružani pokreti, koji su se fokusirali na čečenskog susjeda na istoku, Dagestan, te malu republiku Ingušetiju.

Ruski zvaničnici su posebno zabrinuti oko sigurnosti nemirnog graničnog dijela dok se priprema organizacija Zimskih olimpijskih igara (ZOI) 2014. godine u Sočiju, na Crnom moru, nedaleko od granice s Gruzijom.

Putin je govorio o organizaciji ZOI i planovima Rusije da kasnije bude domaćin Svjetskog prvenstva (SP) u nogometu 2018. godine te kako se zbog toga mora pažljivije raditi na problemima sigurnosti.

“Volio bih istaći kako serija velikih događaja, koji imaju veze i sa sportom i s politikom, uskoro dolazi u Rusiju. Pitanje je časti svih zvaničnika sigurnosti da osiguraju da ovi događaji prođu u dobrom, poslovnom i slavljeničkom ozračju te da im ništa ne smeta”, rekao je Putin tokom sastanka.

Ruski lider nije naveo na koja politička dešavanja misli.

Rusija je u martu održala izbore na kojima je Putin osvojio treći predsjednički mandat.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO