Desetine hiljada ljudi čuva buduće hadžije

Svake godine snage sigurnosti, iz svih dijelova Saudijske Arabije, dolaze u Meku i Medinu. Njihov zadatak je sigurnost hodočasnika.
Parada je prilika da se neki od njih predstave. Tu su pripadnici vojske, policije, civilne zaštite, jedinica za suzbijanje nereda, kao i snaga za vanredne situacije. Njihov broj prelazi nekoliko desetaka hiljada.

Iz Ministarstva sigurnosti ističu da neće biti većih problema na ovogodišnjem hodočašću.

“Ovogodišnje hodočašće neće biti ugroženo dešavanjima u drugim dijelovima svijeta. Hodočasnici dolaze, iz pokornosti Bogu, kako bi obavili petu islamsku dužnost. Smatram da ono što se dešava u Siriji ili negdje drugo neće utjecati na sigurnost hodočasnika”, izjavio je saudijski ministar unutrašnjih poslova Ahmed bin Abdulaziz.

Ministar je negirao informacije koje su se mogle čuti u posljednje vrijeme vezane za sirijske hodočasnike.

“Ono što mogu potvrditi je da Kraljevina Saudijska Arabija nije zabranila sirijskim hodočasnicima dolazak na hadž. Nikome nismo zabranili dolazak, a naročito službenim delegacijama”, rekao je on.

Ove godine se očekuje blizu tri miliona hodočasnika. Vlasti ističu da je riječ o veoma zahtjevnoj operaciji, ali čine sve da hadžije budu sigurne i zadovoljne.

Izvor: Al Jazeera