Cvjeta trgovina ljudima u Rumuniji

Prema procjenama Ujedinjenih naroda (UN), trgovanje ljudima postalo je u 21. stoljeću treći najunosniji posao na svijetu, nakon trgovine oružjem i drogama.

Svake godine oko 700.000 žena, djece i muškaraca bude prodano u bijelo roblje. Najčešće dolaze iz siromašnih zemalja, a jedna od kritičnijih je Rumunija, izvještava iz Bukurešta reporterka Al Jezeere Mirjana Hrga.

Noć je pala na ulice Bukurešta, kao i temperatura… No, unatoč tome, neki će ovdje dočekati jutro. Dok jedni po smeću traže hranu, drugi, čini se, ćaskaju. Već na sam pozdrav, jedan od njih odgovara.

“Ja sam izgubio posao, kuću i sada… Želite li vidjeti gdje spavam?”, pita Christian C. Tilica, beskućnik.

Vodi nas na mjesto s pogledom na njemu nedostižan život.

“Završio sam fakultet…”, dodaje.

Voda iz fontane

Nakon nekoliko koraka kroz grmlje…

“Ovo je Vaš dom?”, pitam ga.

“Da”, kratko odgovara Christian.

Jedan kruh i potvrda o fakultetskom obrazovanju – to je sva imovina.

Da mu neko ponudi posao u inozemstvu, rado bi pošao. Sve je bolje od ovoga, govori dok nas vodi prema fontani hotela.

“Vi pijete ovu vodu?!“

“Da.”

Sve veća potreba za jeftinom radnom snagom i sve veći zahtjevi u seks industriji učinili su svoje. Javnost tvrdi da trgovina ljudima u Rumuniji “cvjeta”, što državna agencija demantira.

“Primjera radi, 2011. godine imali smo oko 1.000 žrtava. Većina njih završi u zapadnim zemljama”, kaže Romulus-Nicolae Ungureanu, direktor ANITP-a.

Trgovci bez milosti

Baš kao i ova mlada žena. U Englesku je odvedena vjerujući u bolji život, no završila je kao i mnoge druge – u bordelu, kao seksualna robinja.

“Oduzeli su mi dokumente i batinama me prisiljavali da se prostituiram. Novac je išao svodniku”, priča ona.

Trgovci nemaju milosti. Žrtva može postati svako.

“Imamo slučaj mlade žene koju je prodao muž. Imali su kćer, a ona je bila pet mjeseci trudna kada ju je prodao“, rekla je Livia Aninosanu, direktorica CPE.

Trgovanje ljudima kreće se u rasponu od seksualnog iskorištavanja do prodaje organa, što je vrlo teško otkriti i pratiti.

“Znamo da je prodaja ljudi u porastu od kako su se otvorile granice”, kaže Oana Baluta sa Fakultet političkih nauka.

Otkrili su kaže, kako su žrtve trgovine ljudima i djevojčice mlađe od 10 godina. Što mlađe dijete, više klijenata. Zato im ova djevojčica poručuje: “Ja nisam na prodaju!”

Izvor: Al Jazeera