Bijela kuća: Demant pregovora SAD-a i Irana

Nije tačno da su SAD i Iran pristali na bilateralne pregovore, niti na bilo kakav susret nakon američkih izbora
Nije tačno da su SAD i Iran pristali na bilateralne pregovore, niti na bilo kakav susret nakon američkih izbora

Sjedinjene Države opovrgnule su izvještaj New York Timesa (NYT) o tome da su SAD i Iran pristali direktno pregovarati o iranskom nuklearnom programu, dodavši da ostaju predane saradnji s drugim silama u rješavanju tog problema.

“Nije tačno da su SAD i Iran pristali na bilateralne pregovore, niti na bilo kakav susret nakon američkih izbora”, ističe se u saopćenju glasnogovornika Vijeća za nacionalnu sigurnost Tommyja Vietora.

Teheran protiv razgovora

I zvanični Teheran je u nedjelju demantirao izvještaj NYT-a da su SAD i Iran pristali direktno pregovarati o iranskom nuklearnom programu.

“Nema nikakvih razgovora ni pregovora s Amerikom”, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi na konferenciji za novinare.

“Razgovori su u toku sa P5+1 skupinom. Osim toga, nema razgovora sa SAD-o”, dodao je on.

NYT je, pozivajući se na anonimnog dužnosnika administracije predsjednika Baracka Obame, u subotu objavio da su dvije strane pristale na bilateralne pregovore nakon tajnih sastanaka američkih i iranskih dužnosnika.

Iran je, kako je prenio dnevnik, insistirao na tome da razgovori ne počnu prije američkih izbora 6. novembra, jer želi znati s kojim će predsjednikom pregovarati.

Bijela kuća je vrlo brzo opovrgnula izvještaj, koji je objavljen dva dana prije debate predsjednika Obame i njegovog protukandidata Mitta Romneya, koja bi trebala biti usredotočena na vanjsku politiku.

Romney kritizira Obamu

SAD, dodao je Vietor u saopćenju, nastavlja sarađivati s Velikom Britanijom, Kinom, Francuskom, Rusijom i Njemačkom u pronalaženju diplomatskoga rješenja i “od samoga je početka izražavao spremnost na bilateralne pregovore”.

“Predsjednik je jasno rekao da će spriječiti Iran da nabavi nuklearno oružje i učinit ćemo sve da to i ostvarimo”, dodao je Vietor u saopćenju.

SAD i ostale zapadne sile optužili su Iran da stvara nuklearni program čiji je cilj razvoj nuklearnog oružja, no Teheran ustrajava na tome da je njegov nuklearni program mirnodopski.

Romney je Obamu napao da nije uspio zaustaviti nuklearne ambicije Irana, pokušavajući prikazati sadašnjeg predsjednika kao lošeg čuvara američke moći, zbog kojega je zemlja ranjivija nego prije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO