Afganistan: Moguće brže povlačenje Francuza

Fabius: Jedna država ne može osigurati sigurnost izvana (AP)

Francuska bi mogla povući borbene trupe iz Afganistana brže nego što se očekivalo, izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius u subotu kasno navečer.

“Rekli smo ranije da će do povlačenja doći do kraja decembra 2012. godine, ali mislim da se to može dogoditi i ranije”, rekao je on za francusku televiziju BFM tokom posjete afganistanskoj prijestonici Kabulu.

Francuska se pridružila koalicionim snagama, na čijem čelu je NATO, krajem 2001. godine, nakon napada 11. septembra u SAD-u, kako bi se borila protiv talibanskih snaga koje su štitile Osamu bin Ladena i Al-Kaidu, posjeća ruska agencija RIA Novosti.

Blizu 2.500 francuskih vojnika raspoređeno je u afganistanskim provincijama Kabul i Kapisa, što je značajno manje u odnosu na oko 4.000 prije godinu dana.

Ova evropska država izgubila je 88 vojnika od početka angažmana u Afganistanu.

“Vojnici ne mogu ostati zauvijek u Afganistanu. Jedna država ne može osigurati sigurnost izvana. Afganistanci moraju preuzeti odgovornost”, kazao je ministar.

Obećanje Hollandea

Tokom predizborne kampanje, francuski predsjednik Francois Hollande, koji je izabran u maju, obećao je da će ubrzati povlačenje francuskih vojnika i okončati ga do kraja 2012. odnosno godinu ranije nego što je prvobitno planirano.

“Dio francuskog vojnog personala ostat će u Afganistanu, zaduženi većinom za povlačenje opreme i obuku afganistanske vojske”, rekao je on.

Francuska će iz Afganistana morati povući 14 borbenih helikoptera, više od 900 borbenih vozila i oko 1.500 kontejnera s municijom.

Međunarodne snage ISAF trebale bi povući većinu od oko 130.000 vojnika iz Afganistana do kraja 2014. godine.

Izvor: Agencije