Zbog korupcije ministar podnio ostavku

Rumunski premijer Ponta će Čepoija zadržati na mjestu savjetnika (Reuters)
Rumunski premijer Ponta će Čepoija zadržati na mjestu savjetnika (Reuters)

Rumunski ministar zdravlja Vasile Čepoi podnio je ostavku zbog sumnji da se bavio korupcijom kroz korištenje sredstava Evropske unije, saopćilo je Ministarstvo zdravlja.

Rumunska antikorupcijska agencija ANI saopćila je prošle sedmice da je Čepoi osumnjičen za “sukob interesa, nanošenje štete finansijskim interesima evropske zajednice i za korupciju”, nakon što je prepustio ugovor koji finansira firmama EU-a u kojima su zaposlene njemu bliske osobe, među kojima i njegova supruga, prenosi AFP.

U tom periodu Čepoi je bio direktor javnog zdravstva u okrugu Lasi na sjeveroistoku Rumunije.

Izgubljeno povjerenje

Pokušavajući da vrati povjerenje u svoju Vladu, rumunski premijer socijaldemokrata Viktor Ponta obećao je Evropskoj komisiji kako će izbjegavati da na položajima ostaju ministri umiješani u korupciju, podsjeća francuska agencija.

Međutim, iako je Čepoi otišao sa funkcije ministra zdravlja on ostaje u Pontinom okruženju kao državni savjetnik za zdravstvena pitanja, navodi se u saopćenju rumunskog Ministarstva zdravlja.

Rumunija pokušava već godinama provesti duboku reformu zdravstvenog sistema koju pomaže Međunarodni monetarni fond (MMF). Međutim, ona je nekoliko puta odlagana.

Novi nacrt zakona je spreman, ali još nije usvojen, prenosi AFP.

Državni sekretar za zdravlje Raed Arafat će privremeno obavljati funkciju ministra dok ne bude imenovan nasljednik Vasileu Čepoiu.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO