Štrajkovi i demonstracije zbog mjera štednje

Štrajkovi i protesti održani su u Grčkoj, Italiji i Portugalu zbog mjera štednje, dok je francuski Parlament pred ratifikacijom fonda za spas država eurozone.

Španski premijer Mariano Rajoy sastao se s predsjednicima 17 prezaduženih španjolskih pokrajina.

Mnogi među njima insistiraju na ekonomskoj pomoći središnje vlasti i ublažavanju porezne politike u svojim pokrajinama.

Rajoy pokušava pridobiti njihovu podršku za novi budžet i ublažiti političku neizvjesnost koju su izazvali pozivi za nezavisnost Katalonije.

U ponedjeljak se sastao i s evropskim komesarom Olijem Renom, koji je potvrdio da će 40 milijardi eura za pomoć španskim bankama biti prebačeno u novembru.

Protesti u Grčkoj

U Grčkoj, hiljade osoba s invaliditetom blokirale su ulaz grčkog Ministarstva rada, demonstrirajući protiv novih mjera štednje.

Tvrde da im Vlada ukida doprinose i pristup neophodnim lijekovima i medicinskoj njezi.

Inspektori Trojke razgovarat će s ministrom rada o novom paketu štednje, a njihovo odobrenje od vitalne je važnosti za odobravanje nove tranše pomoći Grčkoj od 31,5 milijardi eura.

Ispred zgrade Ministarstva finansija, demonstrirali su učenici državnih muzičkih škola.

Smeta im drastično smanjenje broja autobusa koji ih prevoze do škole, jer vozači nisu plaćeni.

Upozoravaju i da su mnogi njihovi nastavnici, zbog rezanja troškova, dobili otkaz.

“Želimo da nam osiguraju autobuse od kuće do škole. Takođe, imamo nedovoljno nastavnika. Zbog toga protestujemo”, rekla je učenica muzičke škole iz Atine Olga Yanacopoulou.

U Italiji, na red su došli i radnici javnog prijevoza. Nakon njihovih kolega iz javnog sektora koji su demonstrirali tokom vikenda, sindikat transporta je u utorak gotovo blokirao prijevoz u Rimu.

Sindikat traži promjenu kolektivnog ugovora o kojoj se raspravlja posljednjih pet godina. Na ovaj način pokušavaju vratiti nadležne za pregovarački stol, ali, kao i ostali sindikati, izraziti duboko nezadovljstvo mjerama štednje premijera Marija Montija.

Njegova Vlada saopćila je da je ranije najavljeno smanjenje rasta od 0,4 za ovu godinu  bilo optimistično.

Poruka EK-a Portugalu

U portugalskoj prijestolnici Lisabonu je održan dvosatni štrajk radnika željeznica.

Sindikat željezničara je najavio da će organizirati cjelodnevni štrajk u petak ako Vlada ne odustane od namjere da ukine plaćanje prekovremenih sati.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso poručio je kako smatra da Portugalu treba isplatiti posljednju tranšu 78 milijardi eura vrijednog paketa pomoći i nada se da partneri Lisabona iz eurozone misle isto.

Isplata ovisi o tome hoće li Portugal odobriti nove mjere štednje vrijedne 4,3 milijarde eura, umjesto prethodnog prijedloga koji je naišao na protivljenje javnosti.

Izvori: Al Jazeera i agencije