SAD: Meksička policija povezana s napadom

U napadu na vozilo Ambasade SAD-a povrijeđena su dva agenta CIA-e (Reuters)

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je da postoje “čvrsti posredni dokazi” da su pripadnici meksičke federalne policije, koji su pucali na vozilo Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Meksiku kada su ranjena dvojica agenata Centralne obavještajne službe (CIA), radili za meksičke kriminalne grupe.

“Posredni dokazi su prilično jaki”, kazao je američki zvaničnik, koji, zbog “osjetljivosti diplomatskog pitanja”, nije želio otkriti svoj identitet, prenosi AP.

U međuvremenu, meksički zvaničnik uključen u slučaj od 24. augusta potvrdio je da Tužilaštvo istražuje da li narko-kartel “Beltran-Leyva” stoji iza tog napada.

Pucano iz zasjede

New York Times (NYT) je pisao da je na dvojicu agenata CIA-e pucano iz zasjede u Meksiku pošto su se vozili u blindiranoj sivoj Toyoti SUV, modelu koji je poznat kao vozilo američkih agenata za borbu protiv narkotika i službenika Ambasade SAD-a u Meksiku.

Amerikanci su bili poslani u Meksiko kao pomoć toj zemlji u borbi protiv narko-dilera, a meksička vojska je u augustu saopćila da je na službeni džip pucano pošto je navodno “zašao u zabranjenu zonu gdje vojska djeluje protiv kriminalaca i narko-kartela”.

Meksička federalna policija nije komentirala najnovije podatke američke agencije, a iz State Departmenta su odbili saopćiti detalje.

“Mi nećemo komentirati dok traje istraga. Ovo je stvar od velikog značaja za obje zemlje i mi ćemo nastaviti sarađivati s meksičkim vlastima u istrazi”, rekao je glasnogovornik William Ostick za AP.

Izvor: Agencije