Kolumbijski predsjednik boluje od raka

Operacija se očekuje u četvrtak (Reuters)
Operacija se očekuje u četvrtak (Reuters)

Predsjednik Kolumbije Juan Manuel Santos objavio je da ima rak prostate. Rekao je da je tumor primijećen veoma rano i da će ga ove sedmice odstraniti.

Santos (61) je reporterima kazao da ima 97 posto štanse potpunog oporavka.

“To je veoma mali tumor lociran na prostati i prognoze su dobre, što znači da nije agresivan”, dodao je Santos.

Rekao je da je planirao odletjeti u Limu na samit južnoameričkih i arapskih lidera, te se u četvrtak vratiti u Bogotu gdje će se podvrgnuti operaciji.

Santos je kazao da će operacija biti urađena pod lokalnom anestezijom, te da nema potrebe da se odriče predsjedničkih odgovornosti.

Rana detekcija

Santos je rekao da operacija nije opasna, “ali su preporučili da po odlasku iz bolnice nekoliko sedmica ne putujem nigdje”.

Njegov ljekar Felipe Gomez je dijagnozu okarakterizirao kao “uobičajenu među muškarcima”.

Santos je već dvije godine predsjednik Kolumbije i upravo je planirao početi formalne mirovne pregovore s glavnom ljevičarskom pobunjeničkom grupom.

“Iako je bio poznat kao tvrdolinijaš dok je pod predsjednikom Alvarom Uribeom radio kao ministar odbrane, Santos se sada sprema na mirovne pregovore s Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije (FARC), koji se već godinama bore protiv vlasti”, javlja iz Caracasa reporter Al Jazeere Chris Arsenault.

“Neki sektori kolumbijskog biznisa i vojne elite se protive pregovorima. Santos kaže da rak nije opasan, ali da bi njegovo odsustvo kompliciralo pregovore.”

“Čini se da Santos prati korake drugih lidera Latinske Amerike, uključujući Hugu Chaveza, koji se nedavno borio s rakom. Za razliku od Chaveza, koji se liječio na Kubi, Santos će vjerovatno otputovati u SAD, gdje ga smatraju ključnim saveznikom na kontinentu na kojem je uticaj Washingtona slabio proteklih godina.”

Dosije će biti javan

Santos je kazao da će njegov medicinski dosije biti potpuno javan. To je potpuna suprotnost u odnosu na Chaveza, koji je odbio objaviti svoj medicinski dosije.

Santos nije rekao kada je rak tačno ustanovljen, ali je izjavio da ga je pronašao njegov ljekar u Kolumbiji za vrijeme rutinskog godišnjeg pregleda, a da ga je potvrdio specijalista iz New Yorka dok je bio na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN).

“To se može desiti svakome. Rak prostate je mnogo češći nego što ljudi misle”, rekao je Santos. “Miran sam jer je ustanovljen rano, zahvaljujući mojoj disciplini u redovnim godišnjim pregledima.”

Santos je kazao da je rak prostate čest u njegovoj porodici, te da je njegov brat Luis Fernando imao istu operaciju prije 14 godina i da je danas “savršeno zdrav”.

Santos je rekao da je zbog prošlosti porodice uzeo poseban proteinski antigen test. Kada je pokazao nenormalno povećanje, doktor je odlučio uraditi biopsiju.

Dr. Gomez je kazao da je rak ustanovljen rano, te da će oporavak “ako sve bude po planu, trajati kratko”.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO