Ivanišvili najavio bolje odnose s Rusijom

Lider gruzijske opozicije koja je pobijedila na izborima, Bidzina Ivanišvili, najavio je normalizaciju odnosa sa Rusijom i pozvao aktuelnog predsjednika Mihaila Sakašvilija da podnese ostavku.

Govereći u sjedištu svoje stranke, iznio je niz optužbi na račun Sakašvilija, smatrajući ga odgovornim za situaciju u zemlji.

Opozicija je osvojila većinu na parlamentarnim izborima održanim u ponedjeljak i time dobila mandat da sastavi novu vladu.

Analitičari predviđaju da pobjeda Gruzijskog sna otvara put da njihov lider Ivanišvili postane premijer.

‘Klima laži’

Ivanišvili je u obraćanju rekao da bi  za predsjednika ostavka bila bolje rješenje, nego da se pokrenu procedure koje će ga natjerati da odstupi s vlasti.

“Oduvijek sam krivio Sakašvilija za sve što je krenulo po zlu u Gruziji i ponovljam i danas – ideologija ovog čovjeka stvorila je klimu laži, nasilja i torture”, rekao je Ivanišvili.

Sakašvili je priznao poraz svoje stranke na parlamentarnim izborima, koja je državu vodila od 2003. godine.

Na čelu sa tajkunom Ivanišvilijem, koalicija Gruzijski san proglasila je pobjedu nad vladajućom strankom nakon što je osvojila 93 od 150 mjesta u Parlamentu.

Pristalice opozicije slavile su na ulicama, a Ivanišvili je poručio: “Sve se desilo tačno kako je narodu i državi trebalo. Vjerujem da se desio zanimljiv presedan u historiji Gruzije – prvi put u našoj dugoj historiji promijenili smo Vladu na izborima.”

“Jasno je da je (opozicioni) Gruzijski san osvojio većinu”, rekao je Sakašvili u govoru na televiziji, prenio je AFP.

Tenzije nakon izbora

Sakašvili je dodao da kao lider Jedinstvenog nacionalnog pokreta izjavljuje da ta partija prelazi u opoziciju.

“Mi ćemo kao opoziciona snaga razmišljati o budućnosti zemlje i borit ćemo se da sve što je u Gruziji izgrađeno posljednjih godina, sa stanovišta njenog razvoja, bude sačuvano“, rekao je Sakašvili.

On je dodao da je zahvaljujući tim dostignućima Gruzija postala poznata u cijelom svijetu.

“Za mene su bili fundamentalno neprihvatljivi pogledi koalicije Gruzijski san. Među nama je duboka razlika i mi smatramo da su njihovi pogledi krajnje neispravni. Ali demokratija funkcionira tako da odluke donosi većina gruzijskog naroda i mi taj izbor poštujemo”, rekao je gruzijski lider, a prenose ruski mediji.

Sakašvili je istakao da će kao predsjednik, u okvirima određenim ustavom, doprinijeti procesu početka novog parlamenta, izboru predsjednika parlamenta i formiranju nove vlade.

Preliminarni rezultati povećali su tenzije u nekim gruzijskim gradovima u noći sa ponedjeljka na utorak, zbog čega je i policija morala intervenirati.

Lokalni mediji izvijestili su da je policija upotrijebila gumene metke i suzavac da rastjera okupljene, iako Vlada negira te tvrdnje.

Izborna komisija saopćila je da je glasanje proteklo bez incidenata.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO