Barroso vjeruje u isplatu pomoći Portugalu

Barroso: Isplata tranše zavisi od toga da li će Portugal odobriti nove mjere štednje (EPA)

Evropska komisija (EK) smatra da Portugalu treba isplatiti posljednju tranšu 78 milijardi eura vrijednog paketa pomoći i nada se da partneri Lisabona iz eurozone misle isto, izjavio je predsjednik EK-a Jose Manuel Barroso.

“Vjerujem da će partneri iz eurozone slijediti preporuku EK-a i odblokirati posljednju tranšu pomoći 8. oktobra”, rekao je on u Lisabonu, prenosi AFP.

Isplata tranše pomoći zavisi od toga da li će Portugal odobriti nove mjere štednje vrijedne 4,3 milijarde eura, umjesto prethodnog prijedloga koji je naišao na protivljenje javnosti.

“Komisija je već odobrila zamjenske mjere koje je predstavila Vlada”, kazao je Barroso o mjerama koje još nisu javno saopćene i koje će biti otkrivene 15. oktobra u okviru prijedloga budžeta za 2013. godinu.

Tokom vikenda desetine hiljada Portugalaca izašlo je na ulice Lisabona kao vid protesta protiv novih Vladinih mjera štednje.

Budžetska štednja i ekonomske reforme dovele su do recesije, a privreda je u drugom kvartalu potonula za 1,2 posto, znatno više u odnosu na prvo tromjesečje, kada je zabilježen negativan privredni rast od 0,1 posto.

Očekuje se da će portugalska ekonomija ove godine potonuti za čak tri posto.

Izvor: Agencije