Lideri eurozone pozdravili napredak Grčke

Više desetina hiljada Grka učestvovalo je u četvrtak na protestima protiv mjera koje im određuju vjerovnici (AFP)

Čelnici eurozone pozdravili su napretke Grčke u programu reforme, prema saopćenju objavljenom u petak u Briselu, u sklopu samita Evropske unije (EU), što daje naslutiti da će ta zemlja dobiti sljedeću tranšu pomoći koju hitno treba.

Pohvalivši “odlučnost grčke Vlade i važne napretke koje je ostvario grčki narod”, oni dodaju da će Eurogrupa proučiti izvještaj trojke grčkih međunarodnih kreditora i donijeti potrebne odluke.

Sljedeći sastanak Eurogrupe, ministara finansija eurozone, predviđen je 12. novembar u Briselu, ali evropski dužnosnici su spomenuli mogućnost još jednog sastanka posvećenog Grčkoj do kraja oktobra.

To pohvalno saopćenje daje naslutiti da će Grčka dobiti od vjerovnika – EU, Evropska centralna banka (ECB), Međunarodni monetarni fond (MMF) – tranšu pomoći do 31,5 milijardi eura, iz programa pomoći od 130 milijardi eura, koje hitno treba.

Bolne mjere štednje

“Sa zadovoljstvom primamo na znanje napredak Grčke i ‘trojke’ u postizanju sporazuma o mjerama koje podrazumijevaju program prilagodbe”, pišu dužnosnici eurozone u saopćenju.

“Očekujemo od Grčke da nastavi budžetske i strukturne reforme i podržavamo je u tim naporima”, dodaje se u tekstu.

Grčka i njeni međunarodni finansijeri postigli su dogovor o većini mjera štednje i reforma potrebnih da bi ta zemlja na rubu bankrota dobila novu pomoć, objavili su kreditori u srijedu, nakon posjete grčkom glavnom gradu.

Više desetina hiljada Grka učestvovalo je u četvrtak na protestima protiv mjera koje im određuju vjerovnici.

U Atini je u povorci od srčanog udara umro jedan šezdesetogodišnjak, a na protestu se okupilo skoro 25.000 ljudi, prema podacima policije, dok mediji navode dvostruko veći broj učesnika.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO