JAR razvija novi način liječenja tuberkuloze

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na sve veći broj oboljelih od novih oblika tuberkuloze otpornih na lijekove.

Reporterka Al Jazeere Tania Page posjetila je centar za istraživanje u južnoafričkom Durbanu, gdje naučnici koriste modernu tehnologiju kako bi pronašli nove metode liječenja ove bolesti.

Mikrofluidni čip, koji je izumio Frederick Balagadde, može obavljati poslove desetak laboratorijskih tehničara, čime se štede i vrijeme i novac.

Kako je izvijestila Page, Balagadde ima velike planove za daljnji razvoj ovog čipa u novom centru za istraživanje HIV-a i tuberkuloze u Durbanu, vrijednom 30 miliona eura.

“Smatramo da će nam to što se centar ovdje nalazi i razvija omogućiti da iskoristimo lokalne resurse i razvijemo tehnologiju koja najviše odgovara prevladavajućim uslovima na terenu”, rekao je Balagadde.

Više novca

Zgrada centra još nije potpuno završena. Na četiri sprata će biti smještena laboratorija čiji će glavni cilj biti vakcina za HIV i tuberkulozu.

“To što se ova ustanova nalazi u Južnoj Africi, znači da će najmodernija tehnologija i najbolji naučnici doći u srce područja kojem je to napotrebnije”, rekla je novinarka Al Jazeere.

Južna Afrika ima jednu od najviših stopa oboljelih od HIV-a u svijetu. Tuberkuloza se najlakše razvija kod ljudi sa oslabljenim imunitetom, zbog čega je najčešći uzrok smrti ovih pacijenata.

Ljekar Sa'lim Abdul Ka'rim nada se da će južnoafrička Vlada uložiti više novca u borbu protiv ove dvije bolesti. Prema njegovim riječima, 90 posto novog objekta plaćeno je novcem prikupljenim u Sjedinjenim Državama.

“Voljeli bismo vidjeti više predanosti, bolje vodstvo i veću podršku, koji će nas potaknuti na istraživanje”, kazao je Ka'rim.

Lično iskustvo

Za pedijatra Uvistru Naidooa, koji se tri godine borio protiv tuberkuloze, ovo je lična stvar. On je bio toliko slab da su ljekari rekli njegovim roditeljima da počnu planirati sahranu.

Naučnicima u novom centru pomaže da razviju metode dijagnosticiranja tuberkuloze kod beba.

“Sretan sam što sam živ i budim se s osmijehom. Za mene sve ovo je lično i mislim da je pomisao da mogu nešto promijeniti ono što me dodatno motivira”, istakao je Naidoo.

On se nada da će na ovaj način doprinijeti zdravijoj budućnosti svih Južnoafrikanaca.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO