EU postigla saglasnost o nadzoru banaka

Čelnici Evropske unije (EU) postigli su u noći sa četvrtka na petak saglasnost o uspostavi jedinstvena nadzora evropskih banaka, što je prvi korak prema uspostavi bankovne unije.

Riječ je o kompromisu između Francuske, koja je insistirala da jedinstveni nadzor banaka počne djelovati već od početka sljedeće godine i Njemačke, koja je isticala da ne treba s tim žuriti, javila je iz Brisela reporterka Al Jazeere Katarina Drlja.

Pariz je, također, insistirao na tome da se nadziru sve banke, njih blizu 6.000 u eurozoni, dok je Berlin bio na stajalištu da se nadziru samo najveće banke, koje djeluju prekogranično u više država članica.

Prema postignutom dogovoru, do kraja ove godine bit će donesen pravni okvir za uspostavu jedinstvenog nadzornog mehanizma, a on će početi operativno djelovati tokom 2013, a ne početkom te godine, što je ustupak Njemačkoj, koja je, s druge strane, pristala da se nadziru sve banke u eurozoni.

Velike ovlasti ECB-a

Supervizorske ovlasti dobit će Evropska centralna banka (ECB).

Uspostava jedinstvenog nadzora nad bankama u eurozoni vrlo je važna, jer je to preduvjet da bi fond za spašavanje eura, Evropski stabilizacijski mehanizam (ESM), mogao direktno dokapitalizirati banke.

“Mehanizam jedinstvenog nadzora banaka bit će operativan tokom 2013. godine”, kazao je predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy na konferenciji za novinare usred noći, održanoj nakon deset sati teških razgovora.

Svih blizu 6.000 banaka u eurozoni doći će postupno pod nadzor do 2014. godine, počevši od banaka koje dobijaju državnu pomoć.

Nakon njih na red će doći prekogranične novčarske institucije.

Prvi korak

Stvaranje efikasne bankovne unije, za što je dogovor o nadzoru nužan prvi korak, Međunarodni monetarni fond (MMF) i ekonomski stručnjaci smatraju prvim korakom u prevladavanju duboke trogodišnje dužničke krize eurozone.

“Mogu potvrditi da je najgore iza nas”, kazao je francuski predsjednik Francois Hollande na konferenciji za novinare. “Na pravom smo putu rješavanja problema koji predugo paraliziraju eurozonu i čine je ranjivom.”

ECB, kao najvažniji element jedinstvenog sistema nadzora bankarskog sektora eurozone, moći će se miješati u rad bilo koje banke u eurozoni u slučaju neophodnosti, izjavio je predsjednik Evropske komisije (EK) Jose Manuel Barroso.

“Razmatrali smo glavna otvorena pitanja vezana za jedinstveni sistem nadzora banaka. Samit je potvrdio ključne principe: ECB će igrati glavnu ulogu, zbog čega je neophodno jasno razdvajanje nadzora i funkcija monetarno-kreditne politike. Novi nadzorni organ će se moći miješati u delatnost bilo koje banke u eurozoni u slučaju neophodnosti”, pojasnio je on na konferenciji za novinare.

Sastanak ministara finansija Evropske unije zakazan je za početak novembra, kazala je Drlja.

Izvori: Al Jazeera i agencije