U napadu na Gaddafijevo uporište 11 mrtvih

Posljedice prošlosedmičnog granatiranja Bani Walida (AFP)

Najmanje 11 Libijaca je poginulo, a veliki broj ih je ranjen u sukobima koji su izbili kada su bivši pobunjenici povezani s vojskom napali Bani Walid, bivše uporište Muammara Gaddafija, tvrde lokalni izvori.

“U sukobima je poginulo četvero, a ranjeno 19 ljudi iz redova brigade Libijski štit”, izjavio je komandant te brigade, koju čine bivši pobunjenici, a radi pod okriljem vojske.

Zamjenik direktora bolnice u Bani Walidu Abdullah al-Mansuri je za AFP rekao da je u tu ustanovu doneseno još sedam tijela i 75 ranjenih, među kojima je i jedna 14-godišnja djevojčica.

“Bani Walid je jučer granatiran sa tri fronta”, kazao je Massud al-Waer, lokalni zvaničnik u Bani Walidu.

U tom napadu su ranjeno desetine stanovnika, dodao je on za francusku agenciju.

Lojalnost Gaddafiju

Napad se dogodio tačno godinu dana nakon što su bivši pobunjenici proglasili oslobođenje Bani Walida, koji je ostao lojalan Gaddafiju tokom čitavog sukoba 2011. godine, u kome je dugogodišnji libijski vođa svrgnut i ubijen.

Pobunjenici su porazili borce iz Bani Walida lojalne bivšem režimu 17. oktobra 2011. godine, samo nekoliko dana prije nego što je Gaddafi uhapšen i ubijen u svom rodnom gradu Sirtu.

Ali mnogi Libijci smatraju da Bani Walid, koji se nalazi skoro 170 kilometara jugoistočno od Tripolija, zapravo, nikada nije oslobođen i vjeruju da on predstavlja sklonište za ličnosti lojalne bivšem režimu i za kriminalne bande.

Izvor: Agencije