U epidemiji meningitisa u SAD-u 19 mrtvih

Gotovo 14.000 osoba u 23 države moglo je potencijalno primiti injekciju zaraženu parazitskom gljivicom kompanije New England Compounding Center (EPA)

Najmanje 19 osoba podleglo je u SAD-u epidemiji gljivičnog meningitisa, uzrokovanog kontaminiranim steroidima koja se ne prestaje širiti, sa 247 zabilježenih slučajeva u 15 saveznih država, objavile su navečer američke vlasti.

Gotovo 14.000 osoba u 23 države moglo je potencijalno primiti injekciju zaraženu parazitskom gljivicom koja potječe iz kompanije za pripremu lijekova New England Compounding Center (NECC), sa sjedištem u Massachusettsu.

Kompanija je povukla sve svoje proizvode i prekinula djelovanje.

Epiduralne injekcije steroida namijenjene su za liječenje boli u leđima izazvane hernijom diska ili bolovima u zglobovima.

Neprenosiva infekcija

Savezna država najpogođenija epidemijom meningitisa je Tennessee, sa osam mrtvih i 61 slučajem zaraze.

Slijedi Michigan sa troje mrtvih i 48 slučajeva zaraze.

Tri osobe liječene sa druga dva proizvoda NECC-a su, također, zaražene gljivičnim meningitisom, zbog čega američke zdravstvene vlasti moraju proširiti polje istraživanja eventualno oboljelih osoba.

Simptomi meningitisa pojavljuju se između jedne i četiri sedmice nakon primljene injekcije, ali u nekim slučajevima može proći i više mjeseci, saopćile su vlasti.

Gljivični meningitis rijetka je i neprenosiva infekcija, koja uzrokuje upalu zaštitnih membrana mozga i leđne moždine.

Izvor: Agencije