Tri predsjednička kandidata u Sloveniji

Tuerk, Pahor i Zver u trci za predsjednika Slovenije (AFP)

Na slovenskim predsjedničkim izborima, koji će biti održani 11. novembra, za glasove birača borit će se tri kandidata, što je najmanji broj kandidatura za to mjesto od kako je Slovenija samostalna država.

Državna izborna komisija potvrdila je u četvrtak da su pravovaljane kandidature do roka koji je istekao u srijedu u ponoć predali sadašnji predsjednik Danilo Turk, koji konkurira za još jedan petogodišnji mandat, te bivši predsjednik Vlade Borut Pahor i nekadašnji ministar obrazovanja Milan Zver.

Zadnji rok za eventualno povlačenje kandidata iz utrke je ponedjeljak 22. oktobra, nakon čega će izborna komisija ždrijebanjem odlučiti redni broj kandidata na glasačkom listiću.

Do sada je najviše službenih kandidata bilo na predsjedničkim izborima 2002. godine, kada je, među devet kandidata, pobjedu u drugom krugu izbora osigurao Janez Drnovšek.

Turk u prednosti

Do sada je najmanji broj kandidata, njih pet, bilo na zadnjim izborima 2007. godine. Tada je, također, u drugom krugu izbora sadašnji predsjednik Turk s dvije trećine osvojenih glasova bio bolji od kandidata desnog centra, nekadašnjeg predsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Alojza Peterlea.

Dosadašnja predizborna ispitivanja daju prednost Turku, ali najavljuju da će za odluku biti potreban drugi krug izbora.

S druge strane, mnogi analitičari tvrde da je za najavu rezultata prerano i da će tek u predstojećim sučeljavanjima kandidata na televiziji blizu polovine još neodlučnih birača odlučiti kome dati glas.

Izvor: Agencije