Ruanda nestalna članica Vijeća sigurnosti

Za nestalne članice Vijeća sigurnosti izbrane Australija, Argentina, Luksemburg i Južna Koreja (AFP)

Ruanda je zajedno s Australijom, Argentinom, Luksemburgom i Južnom Korejom izabrana za nestalne članice u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda uprkos optužbi UN-ovih stručnjaka da ruandski ministar odbrane zapovijeda pobunom u susjednoj Demokratskoj Republici Kongu.

Ruanda nije imala protivkandidata za afričko mjesto u Vijeću sigurnosti, koje će Južnoafrička Republika napustiti u decembru, a na glasanju u Generalnoj skupštini UN-a, gdje joj je trebalo dvije trećina glasova zemalja članica, dobila je 148 glasova.

Argentina je, također, bez protivkandidata dobila mjesto u Vijeću, dobivši 182 glasova u Skupštini koju čine 193 članice. Mjesto je sa 140 glasova dobila i Australija.

Luksemburg je dobio 131 glas, a Južna Koreja 149. Za mjesto Azije i Pacifika takmičili su se Kambodža, Butan i Južna Koreja, a nakon što je mjesto osigurala Australija, za preostalo mjesto u grupi “Zapadna Evropa i drugi”, konkurenti su bili Finska i Luksemburg.

Izbor Ruande

Stalna mjesta u Vijeću sigurnosti ima pet članica s pravom veta – Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina, te 10 nestalnih članica bez prava veta.

U četvrtak se glasalo za mandat koji počinje prvog januara 2013. i traje do 31. decembra 2014.

Povjerljivi izvještaj UN-a, s kojim je agencija Reuters upoznata u utorak, baca, međutim, sjenu na izbor Ruande u petnaestočlano Vijeće, koje ima mogućnost uvođenja sankcija i odobravanja vojnih intervencija.

Prije glasanja, delegacija DR Konga rekla je Generalnoj skupštini da ima prigovor na ulazak Ruande u Vijeće sigurnosti i optužila svog susjeda da pruža utočište “ratnim zločincima koji djeluju u istočnom dijelu Konga i koje traži međunarodna pravda”.

“Stručna grupa” Vijeća sigurnosti je ocijenila da Ruanda i Uganda, uprkos što to odlučno negiraju, nastavljaju podržavati pobunjenike u njihovoj šestomjesečnoj borbi protiv snaga Vlade Konga na istoku te zemlje.

Izvještaj UN-a

Vlada Konga je u srijedu zatražila ciljane sankcije protiv ruandskih i ugandskih zvaničnika koje su UN-ovi stručnjaci naveli u svom izvještaju.

Prema UN-ovim stručnjacima koji prate poštivanje sankcija i embarga na izvoz oružja s Kongom, ruandski ministar odbrane general James Kabarebe zapravo zapovijeda pobunom, a Ruanda i Uganda osiguravaju oružje, vojnike, vojnu i političku pomoć pobuni.

Ministrica vanjskih poslova Ruande Louise Mushiki-Wabo rekla je za Al Jazeeru da je ova zemlja pozdravila odluku Generalne skupštine.  

„Želimo kao zemlja da krenemo dalje i da se ne bavimo izvještajima koji nemaju vrijednost. Članice UN-a su rekle svoje i Ruanda je sretna da može nastaviti dalje“, dodala je.

Izvor: Al Jazeera i agencije