Podrška EPP-a Juliji Timošenko

Predstavnici najmoćnije političke snage u Evropskoj uniji, Evropske narodne stranke, poručili su ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču da ne može računati na njihovu podršku, dok su kazali da neće zaboraviti na zatvorenu bivšu premijerku Juliju Timošenko.

Kako je sa samita 73 stranke desnog centra  iz 40 zemalja iz Bukurešta izvijestila reporterka Al Jazeere Mirjana Hrga, poruka podrške Timošenko došla je nakon što je bivša ukrajinska premijerka EPP-u uputila emotivno pismo, koje je uručila njena kćerka Eugenija.

“Kazala je da se ne boji toliko za sebe, koliko za svoju zemlju, a Eugenija Timošenko dobila je čvrsto obećanje da Zapad neće zaboraviti njenu majku jer cijene njenu borbu za demokraciju”.

Delegati su zatražili puštanje Timošenko iz zatvora.

Za 11 dana održavaju se parlamentarni izbori u Ukrajini, na kojima će Janukovič nastupiti bez podrške EPP-a.

Uloga demokratije

Na samitu u Bukureštu iza zatvorenih vrata razgovaralo se i o muslimanskim zemljama koje su srušile autokratije, na kojem su sudjelovali i predstavnici Palestine, Libana i Tunisa.

Drugi čovjek najjače vladajuće stranke Tunisa govorio je o problemima primjena demokratskih standarda u tim društvima, te poručio da “svi moraju znati da Iran nije dobra majka arapskog svijeta, nego najveći problem i opasnost”.

Po pitanju dužničke krize, Al Jazeera je postavila pitanje šefu EPP-a kako je EU doživjela kritiku šefice Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde da Unija treba prestati  žrtvovati rast u korist štednje.

“Rekao je da su oni svjesni toga, a onda diplomatski nastavio da europska politika uključuje i štednju i rast. Ne izgovaraju riječ ‘potrošnja’, nego žele biti ‘više konkurentni”, kazala je Hrga.

Jedinstvena Evropa

Kako je iz Bukurešta izvijestio reporter Al Jazeere Marko Pavlović, iz rumunske prijestolnice je sinoć poslana poruka evropskog jedinstva.

“Ukoliko ne uspijemo biti inovativni, kreativni, inteligentni, i ne uspijemo organizirati rast u našim zemljama, onda nećemo moći održati blagostanje”, kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel.

“Više Evrope. To je glavna poruka ovog skupa. Više puta je sa ove pozornice upozoreno da tome nema alternative. Jer, u suprotnom, neće biti niti Evrope”, rekao je Pavlović.

Međutim, kako je kazao, kongres se najviše koristi za lobiranje zemalja u moćnoj Evropskoj narodnoj stranci, koje ne samo da nisu na dnevnom redu Bukurešta, već ni Brisela.

Ministar finansija Irske, naprimjer, u Bukureštu otvoreno traži pomoć od blizu tri milijarde eura koje dolaze na naplatu u martu.

Kako kaže, i njima treba više vremena.

S druge strane, premijer Portugala osjeća veliko olakšanje što se o njegovoj zemlji više ne priča u negativnom svjetlu, bar ne u mjeri kao prije tri godine.

Ključni čovjek unutrašnje trgovine i usluga unutar eurobloka, Komesar Michel Barnier, kaže kako je umoran od debate za ili protiv štednje.

“Donijeli smo ispravne odluke i mislim da je ono najgore u vezi s krizom iza nas”, tvrdi on, ali na pitanje gdje je kraj rezovima i ima li izuzetaka, odgovara:

“Moramo biti veoma oprezni u vezi sa rezanjima koja se provode. I vrlo selektivni. Također, moramo imati u vidu solidarnost i ne oduzimati sredstva za oblasti poput obrazovanja i nauke.”

Izvor: Al Jazeera