Ovisnici o igricama pomažu tajnim službama

Za konkurs je dovoljna potvrda o maturi ili potvrda o kvalifikaciji iz područja nauke ili tehnologije (EPA)

Velika Britanija je pokrenula do sada nezamislivu kampanju regrutiranja mladih osoba koje nemaju visoko obrazovanje, ali su ovisnici o društvenim mrežama i videoigrama i koji bi trebali pomoći tajnim službama u borbi protiv informatičkih napada.

„Želimo pojačati napore u otkrivanju najtalentiranijih koji će nam pomoći da očuvamo stručnost u informatici“, izjavio je britanski ministar vanjskih poslova William Hague u Bletchley Parku, mjestu od historijske važnosti.

Naime, u njemu je bio glavni štab obavještajnih službi za prisluškivanje koje su bile zadužene za razbijanje kodova u šifriranim porukama nacista tokom Drugog svjetskog rata.

‘Garanti sigurnosti’

„Baš će mladi inovatori novog naraštaja biti garanti sigurnosti naše države u godinama koje dolaze u odnosu na prijetnje koje su jednako ozbiljne kao one s kojima smo bili suočeni tokom Drugog svjetskog rata“, dodao je Hague.

Stotinjak „mladih iz naraštaja X-Boxa“, konzole videoigara, koji su „odrasli u svijetu društvenih mreža i interaktivnih igara“, bit će regrutirano i pripremljeno za rad u britanskim obavještajnim službama u sklopu „novog pristupa obrazovanju“, navodi se u saopćenju britanskog Ministarstva vanjskih poslova.

Odabrani kandidati neće morati imati završeni univerzitetski studij kao uslov, već će za konkurs biti dovoljna potvrda o maturi ili potvrda o kvalifikaciji iz područja nauke ili tehnologije.

Izvor: Agencije