Monti protiv zloupotrebe privilegija

Monti: Vlada čisti Italiju od elemenata koji ugrožavaju cjelokupnu ekonomiju i stvaraju profit zahvaljujući pozicijama i privilegiji (Getty Images)

Italijanski premijer Mario Monti izjavio je da će se njegova administracija boriti protiv onih koji zloupotrebljavaju privilegirane položaje kako bi izbjegli ekonomsku odgovornost.

U govoru na skupu Nacionalne asocijacije gradova u Bolonji istakao je da se on i njegova Vlada trude “očistiti Italiju, dio po dio, od elemenata koji ugrožavaju cjelokupnu ekonomiju i stvaraju profit zahvaljujući pozicijama i privilegiji”, prenosi agencija Ansa.

Italijanski premijer je rekao da predloženi zakon protiv korupcije, koji bi uskoro trebao biti usvojen, predstavlja značajan faktor koji će podstaći privredni i društveni rast.

“Ozbiljan zakon protiv korupcije je fundamentalni faktor za Italiju, kao i za međunarodna ulaganja koja bi odblokirala ekonomski rast zemlje”, kazao je Monti.

Povjerenje u sistem

Monti i njegova Vlada nastoje svim silama da taj zakon bude što prije usvojen, kako bi vratio povjerenje u politički sistem i pokazao da se preduzimaju mjere na suzbijanju korupcije.

Italija je pogođena valom skandala vezanih za korupciju u više regija, uključujući Siciliju, Lacio, Kalabriju i Kampaniju.

Usljed toga guverner Lacija je bio prinuđen podnijeti ostavku, dok je u Lombardiji guverner Roberto Formigoni pod velikim pritiskom da učini to isto.

Formigoni, bliski saradnik bivšeg predsjednika italijanske Vlade Silvija Berlusconija, koji se na čelu Lombardije nalazi od 1995. godine, suočen je s optužbama da je blizak biznismenima upletenim u skandale i optuženim za veze s mafijom i za korupciju.

Formigoni je najavio spremnost da smijeni regionalne zvaničnike protiv kojih se vodi istraga zbog korupcije, ali odbija dati ostavku.

Izvor: Agencije