Jemen: Devet ubijenih u zračnom napadu

Pobunjenici su planirali novi napad na grad Jaar, tvrde jemenski zvaničnici (AFP)

Devet osoba za koje se sumnja da su članovi Al-Kaide ubijeno je u napadu američkih bespilotnih letjelica na farmu izvan grada na jugu Jemena, koji su pobunjenici osvojili prošle godine, saopćili su sigurnosni zvaničnici i lokalni stanovnici.

Tri odvojena raketna napada izvedena su na seosku kuću zapadno od Jaara, jednog od dva grada koje je vojska ovog ljeta preuzela od pobunjenika, rekli su zvaničnici, navodi Reuters.

Stanovnici kažu da su pronašli šest spaljenih tijela i rasute ostatke troje drugih, uključujući i tijelo Nadera al-Shaddadija, višeg komandanta Al-Kaide u pokrajini Abyan na jugu, koji je predvodio grupu koja je zauzela Jaar.

“Bespilotna letjelica, najverovatnije američka, ispalila je nekoliko projektila na grupu članova Al-Kaide sjeverozapadno od Jaara i sve ih usmrtila”, izjavio je za AFP neimenovani lokalni zvaničnik.

On je naveo da su do sada pronađena tijela sedam žrtava.

Prema riječima zvaničnika, pripadnici Al-Kaide pokušavali su zauzeti poziciju u blizini većih jemenskih gradova na jugu zemlje kako bi izveli napade protiv vojske.

Ovo je bio drugi napad bespilotnom letjelicom u Jemenu ovog mjeseca, a SAD jedine raspolažu bespilotnim letjelicama u regionu, podsjetio je AFP.

Izvor: Agencije