Izrael gradi nova naselja na Zapadnoj obali

Ranije izraelske najave i gradnje naselja uvijek su izazivali kritike u svijetu, uključujući i SAD (EPA)

Izrael je objavio precizan plan gradnje blizu 800 novih kuća na okupiranoj zemlji na Zapadnoj obali, što će zasigurno izazvati nove međunarodne osude izraelske politike gradnje naselja, javile su agencije.

Odbor za planiranja objavio je konkurs za početak gradnje 797 kuća na zapadnim obroncima gradskog naselja Gilo, područja koje je Izrael zauzeo u bliskoistočnom ratu 1967. i kasnije proglasio dijelom Jerusalema.

Aneksija nikada nije međunarodno priznata.

Palestinci žele stvoriti svoju državu na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

Međutim, oni upozoravaju da gradnja izraelskih naselja oko grada, poput one u četvrti Gilou, u kojoj živi 40.000 Izraelaca i koja se nalazi između pretežno arapskog Istočnog Jerusalema i Betlehema na Zapadnoj obali, narušava održivost buduće države.

Kritike SAD-a

Ranije izraelske najave i gradnje naselja uvijek su izazivali kritike u svijetu, pa i od glavnog saveznika Izraela, Sjedinjenih Američkih Država.

Hagit Ofran iz izraelske grupe Mir sada, koja se protivi naseljavanju, rekla je da bi gradnja mogla početi za nekoliko mjeseci.

“Vlada bi mogla zaustaviti proces prije nego što gradnja počne, ali iskorištava dolazeće izbore kako bi postavila stvari na terenu što će mogućnost postizanja mira s Palestincima učiniti još težim”, rekla je Ofran.

Prijevremeni izbori u Izraelu zakazani su za 22. januar.

Izvor: Agencije