Francuska priznala ubijanje Alžiraca

Predsjednik Francois Hollande prekinuo je šutnju o ovom slučaju dugu 51 godinu (Getty Images)

Francuski predsjednik Francois Hollande priznao je da su demonstracije održane 17. oktobra 1961. godine u Parizu nasilno ugušene, pošto su tada ubijeni demonstranti koji su tražili nezavisnost Alžira.

On je saopćio da Francuska priznaje taj događaj, čime je prekinuta šutnja njegove zemlje o ovom događaju koja je trajala 51 godinu, prenose agencije.

“U krvavoj represiji su 17. oktobra 1961. godine ubijeni Alžirci koji su demonstrirali tražeći nezavisnost svoje zemlje. Republika otvoreno priznaje ovu činjenicu”, naveo je Hollande u pisanom saopćenju, dodajući da odaje poštu žrtavama ove drame od prije 51 godine, prenosi Reuters.

Pošto se borba za nezavisnost Alžira prenijela i u Francusku, tadašnji šef policije Pariza Maurice Papon naredio je policiji da uguši demonstracije hiljada Alžiraca.

Francuski historičari smatraju da je u nasilnoj intervenciji policije više stotina Alžiraca pogubljeno bez suđenja, dok su službeni historijski izvori, s druge strane, tvrdili da je troje demonstranata ubijeno nakon što su se opirali snagama sigurnosti.

Francuski Senat će se sljedeće sedmice izjašnjavati o Nacrtu odluke u vezi s ovim slučajem.

Izvor: Agencije