Bira se pet članica Vijeća sigurnosti UN-a

Za izbor rotirajuće članice potrebno je 129 glasova ili dvije trećine Generalne skupštine UN-a, koju čine 193 članice (Anadolija)

Članice Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) birat će u četvrtak pet novih nestalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, a pretpostavlja se da je izbor Argentine i Ruande zagarantiran, dok je za tri preostala mjesta situacija još neizvjesna.

Za izbor rotirajuće članice potrebno je 129 glasova ili dvije trećine Generalne skupštine UN-a, koju čine 193 članice.

Argentina i Ruanda će sigurno biti izglasane, budući da nijedna od zemalja u njihovim regionima nije izrazila namjeru kandidirati se za mjesto u Vijeću sigurnosti.

U grupi Zapadna Evropa i druge zemlje za to mjesto su se kandidirali Australija, Finska i Luksemburg, ali prve dvije imaju veću podršku, prenosi AFP.

Australija, koja je intenzivno lobirala za to mjesto, do sada je četiri puta bila članica Vijeća sigurnosti, a Finska dva puta.

Za jedno mjesto koje pripada azijsko-pacifičkom regionu bore se Južna Koreja, Butan i Kambodža, pri čemu se vjeruje da Seul ima jasnu prednost.

Dvije godine mandata

Južna Koreja je u kampanji isticala učešće u 19 mirovnih operacija od 1991. godine, dok Kambodža nije vodila aktivnu kampanju, navode diplomate.

Butan nema zvanične diplomatske veze ni sa jednom od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti – Velikom Britanijom, Kinom, Francuskom, Rusijom i SAD-om, što “nije baš dobro polazište za izbor”.

Rotirajuće članice se biraju na mandat od dvije godine, a njihov mandat počinje 1. januara.

Novoizabrane članice će zamijeniti Kolumbiju, Njemačku, Indiju, Portugal i Južnoafričku Republiku.

U Vijeću sigurnosti ostaju Azerbejdžan, Gvatemala, Maroko, Pakistan i Togo. Njihov mandat se završava krajem 2013. godine.

Nestalne članice nemaju pravo veta. To pravo imaju samo stalne članice Vijeća sigurnosti – Velika Britanija, Kina, Francuska, Rusija i SAD.

Izvor: Agencije