Putin smijenio ministra regionalnog razvoja

Putin je kritike uputio još dvojici drugih ministara (EPA)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o smjeni ministra za regionalni razvoj Olega Govoruna, saopćeno je u srijedu iz press službe Kremlja.

O odlasku Govoruna iz ministarske fotelje spekuliralo se od kraja septembra, kada se pojavila informacija da želi podnijeti ostavku nakon što je, s još dvojicom ministara, dobio prigovor od predsjednika što nisu ispunili njegove ukaze.

Na čelo Ministarstva za regionalni razvoj imenovan je Igor Sljunjajev, koji je do aprila bio gubernator Kostromske oblasti, a od 2000. do 2004. godine bio je zamjenik ministra saobraćaja.

Ministarstvo nije riješilo probleme s kojima se suočavaju porodice s više djece ili pitanja saobraćaja koja opterećuju stanovnike u Sibiru i na Dalekom istoku, rekao je Putin u septembru.

Smjena Govoruna prva je od kako je Dmitri Medvedev formirao Vladu prije nešto manje od pet mjeseci.

Putin je rekao da je više godina radio s mnogim dužnosnicima u Vladi i predsjedničkoj administraciji, te da pojedinci koji vode ministarstva trebaju snositi veći nivo odgovornosti.

Osim Govoruna, Putin je naložio Medvedevu da ukori ministra rada Maksima Topilina i ministra obrazovanja i nauke Dmitrija Livanova.

Putin je, također, kritizirao Vladu za kočenje reforme penzionog sistema, koju je priredilo Topilinovo Ministarstvo.

zvor: Agencije