Putin: Rusija će prodavati oružje kome hoće

Rusija je prošle godine prodala Siriji naoružanje vrijedno milijardu dolara (AP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je da razlog za ograničenje isporuka ruskog oružja u inostranstvo mogu biti samo sankcije Vijeća sigurnosti UN-a i da Rusiji niko ne može diktirati kako će trgovati.

“U svim ostalim slučajevima niko i ni pod kakvim izgovorom ne može diktirati Rusiji ili bilo kojoj drugoj državi s kime će ili kako trgovati”, rekao je Putin na zasjedanju Komisije za vojno-tehničku saradnju u rezidenciji u Novo-Ogarjovu.

Prema riječima Putina, “ograničenja i zabrane, jednostrane ili kolektivne, ali van okvira Vijeća sigurnosti, tim prije politički motivirane, nisu norma međunarodnog prava sa svim posljedicama koje iz toga proističu”.

On je naveo da ugovore o naoružanju i vojnoj tehnici Rusija sklapa samo sa zakonitim, legitimnim vlastima i samo radi osiguranja odbrambene sposobnosti suverenih država, pri čemu se, dodao je, “svestrano ocjenjuje konkretna situacija u određenoj regiji svijeta”.

“Ni izdaleka svi vodeći izvoznici vojne tehnike nemaju takav obazriv odnos”, smatra ruski lider.

Trgovina sa Sirijom

Putin je, također, naveo da će ruski izvoz oružja ove godine biti veći nego prošle i da je do prvog oktobra izvezeno oružje i oprema u vrijednosti od 10,7 milijardi dolara.

Zapad kritizira Rusiju što je, zajedno sa Kinom, uložila veto na tri rezolucije Vijeća sigurnosti čiji je cilj bio izvršiti pritisak na sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da okonča sukob koji traje 19 mjeseci.

Rusija je prošle godine prodala Siriji naoružanje vrijedno milijardu dolara, a jasno je stavila do znanja da je protiv bilo kakvog uvođenja embarga na isporuku oružja toj zemlji, jer smatra da bi pobunjeničke snage ionako ilegalno nabavile naoružanje.

Putin je u junu izjavio da Rusija ne isporučuje Siriji nikakvo oružje koje se može koristiti u sukobu.

Turska je 11. oktobra prinudno prizemljila sirijski avion na letu iz Moskve u Damask, tvrdeći da se u njemu nalazi teret vojne namjene, a Moskva je kasnije ocijenila da dijelovi za radar koji su bili u avionu imaju dvostruku namjenu i da je njihov prijevoz bio potpuno legalan.

Izvor: Agencije