Mađarska uvodi dodatne mjere štednje

EU je prethodne mađarske mjere štednje ocijenila nedovoljnim (EPA)
EU je prethodne mađarske mjere štednje ocijenila nedovoljnim (EPA)

Mađarski ministar ekonomije Gyorgy Matolcsy je u srijedu najavio nove mjere fiskalne konsolidacije vrijedne 367 milijardi forinti (1,3 milijardi eura), s ciljem smanjenja budžetskog deficita ispod tri posto bruto društvenog proizvoda (BDP) u 2013. godini, prenose mađarski mediji.

On je rekao da neće prepoloviti bankovni porez iduće godine. Štaviše, Vlada će podići porez na finansijske transakcije sa 0,1 na 0,2 posto.

Mađarska Vlada je 4. oktobra predstavila plan štednje od 397 milijardi forinti (1,4 milijarde eura).

Međutim, Evropska unija (EU) smatra da su “ove mjere nedovoljne i da će deficit dostići nivo između 3,7 i 3,9 posto BDP-a”, kazao je Matolcsy.

“Iako se ne slažemo s tom pretpostavkom, odlučili smo se na uvođenje dodatnih mjera”, dodao je on.

Gornja granica budžetskog deficita za članice EU-a je tri posto BDP-a. Mađarska je trenutno u recesiji i vodi pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i EU-om o kreditnoj liniji.

Izvor: Agencije


Povezane

Finansijska kriza sve više nagriza i Mađarsku. Umjesto očekivanog rasta ova zemlja ulazi u recesiju.   Kako bi održala budžetski deficit ispod 3 posto BDP-a,  iduće godine Mađarska mora da uštedi 1,3 milijarde eura. Mjere štednje podrazumijevaju bolna kresanja javne potrošnje, plata i penzija ali i rezove u kockarskoj industriji. Slot-mašine od sada su zabranjene […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO