Izrael zadovoljan novim sankcijama Iranu

Netanyahu: Kada se centrifuge zaustave i kada iranski nuklearni program stane, znat ćemo da su sankcije postigle svoj cilj (Reuters)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u utorak je s odobravanjem dočekao nove sankcije Evropske unije (EU) Iranu.

Spominjući rat u Siriji, Netanyahu je ponovo istaknuo da će Izrael možda razmisliti o vojnoj operaciji ako se libanonskom Hezbolahu dopremi hemijsko oružje.

“Htio bih pohvaliti EU zbog oštrih sankcija koje je donijela protiv najveće prijetnje miru u naše vrijeme”, rekao je diplomatama EU-a u Jerusalemu, kako je prenio njegov ured.

“Kada se centrifuge zaustave i kada iranski nuklearni program stane, znat ćemo da su sankcije postigle svoj cilj”, dodao je.

EU je u ponedjeljak znatno proširio arsenal svojih finansijskih i trgovačkih sankcija Iranu, želeći tako potaknuti Teheran da nastavi pregovore o svom spornom nuklearnom programu.

Izrael i velik dio međunarodne zajednice optužuju Iran da želi proizvesti atomsko oružje pod izlikom civilnog programa, što Teheran odlučno negira.

Izvor: Agencije


Povezane

Pritisak na Iran zbog sumnjivog nuklearnog programa raste. Među 28 firmi čija je imovina zamrznuta u Evropskoj uniji, nalazi se i iranska nacionalna naftna i tankerska kompanija. Iako je u ponedjeljak Evropska unija donijela nove, oštrije sankcije, iz Irana poručuju da to ništa neće promijeniti.

Published On 16 Oct 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO