Svjetske sile podijeljene oko sankcija Iranu

U Službenom glasniku Evropske unije (EU) u utorak je objavljen novi paket sankcija protiv Irana, koji je dan ranije usvojen na sastanku u Luksemburgu.

Na listi kompanija kojima se zamrzava imovina u Evropi nalazi se 30 kompanija i iranskih institucija.

Među kompanijama koje podliježu sankcijama su Iranska nacionalna naftna kompanija – jedan od glavnih svjetskih izvoznika nafte, kao i njene filijale, Nacionalna gasna kompanija, Iranska kompanija za distribuciju i preradu nafte i državna kompanija za transport, te Ministarstvo energetike i nafte.

Nekoliko banaka, među kojima Banka industrije i rudnika, pridodate su spisku finansijskih institucija koje su uključene u evropske sankcije protiv Irana.

Bez mogućnosti pregovora

EU je preduzela posebne mjere da onemogući saradnju evropskih finansijskih institucija koje bi mogle pomoći iranski nuklearni program ili razvoj njegovih balističkih raketa.

Zabranjene su sve transakcije između evropskih i iranskih banaka, osim u slučaju da su ih vlasti odobrile unaprijed, pod strogim uslovima.

Među licima koja su na crnoj listi EU-a kojima će biti zamrznuta imovina i zabranjeno putovanje je i iranski ministar energetike Majid Namjoo.

Oštre nove sankcije EU-a protiv Irana neće prisiliti Teheran da se vrati na pregovore sa svjetskim silama u vezi s iranskim nuklearnim programom, saopćilo je u utorak iransko Ministarstvo vanjskih poslova.

“Mi mislimo da će greška u računici koju rade te zemlje dovesti do njihova udaljavanja od povoljnog rezultata”, rekao je glasnogovornik Ministarstva Ramin Mehmanparast na konferenciji za novinare.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton izjavila je u ponedjeljak kako se nada da će ovaj novi pritisak uvjeriti Iran da napravi ustupke te da bi se pregovori mogli nastaviti “vrlo brzo”.

Međutim, Mehmanparast je odbacio tu mogućnost, rekavši da će “nelogične” i “nehumane” sankcije samo učiniti Iran još odlučnijom u svom stavu. “Oni ne poznaju duh iranskog naroda”, kazao je. “Ti su koraci pogreške i neće biti rezultata od njih.”

Oprečni stavovi

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozdravio je nove sankcije.

“Danas želim pohvaliti Evropsku uniju za oštre sankcije koje su usvojene jučer protiv najveće prijetnje miru našega vremena, protiv Irana. Te sankcije pogađaju žestoko iransku ekonomiju, no još nisu unazadile iranski program. Znat ćemo da postižu svoj cilj kada se centrifuge prestanu vrtiti i kada se iranski nuklearni program unazadi”, rekao je on.
 
Kina je, pak pozvala na pregovore i saradnju. No za razliku od zemalja Zapada, Kina se žestoko protivi sankcijama Iranu, koje uključuju zabranu uvoza zemnog plina iz te zemlje.
 
“Mi se protivimo jednostranim sankcijama Iranu. Ne mislimo da sankcije mogu temeljno riješiti problem. One mogu samo zakomplicirati problem i dovesti do eskalacije napetosti”, rekao je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hong Lei.
 
Zapadne zemlje tvrde da iran razvija nuklearno oružje dok zvanični Teheran tvrdi da svoj nuklearni program koristi isključivo u mirnodopske svrhe.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Ahmedinejad je indirektno priznao da sankcije, uvedene zbog spornog nuklearnog programa, imaju utjecaja na državne prihode.

Published On 09 Oct 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO