Cameron pozvao Izrael da ne napada Iran

Cameron: Vojni napad na ciljeve u Iranu služio bi samo da izazove iranski narod naklonjen režimu da protestira (AFP)

Britanski premijer David Cameron pozvao je izraelske vlasti da ne pokreću vojni napad na Iran zbog nuklearnog programa te zemlje i rekao da je potrebno vrijeme da sankcije uvedene Teheranu počnu pokazivati rezultate.

On je kazao da bi vojni napad na ciljeve u Iranu služio samo da izazove iranski narod naklonjen režimu da protestira, u trenutku kada sankcije tek trebaju početi djelovati.

Britanski premijer je, također, upozorio Irance da, ukoliko ne odustanu od obogaćivanja urana, “ništa neće biti isključeno”, prenosi AFP.

Cameron je pokušao pobiti tvrdnje da je strategija uvođenja sankcija Iranu “žestoko omanula”, rekavši da je ona zapravo pomogla usporavanje razvoja nuklearnog programa i umanjila izvoz iranske nafte za 45 posto.

“Ono što je najbitnije je da ima naznaka da je iranski narod počeo preispitivati strategiju režima, a ima i prorežimskih grupa koje se protive potezima vlasti”, ocijenio je Cameron.

Jačanje režima

“Ukoliko bi izraelski premijer Benjamin Netanyahu naredio vojni napad (na Iran), to bi ojačalo iranski režim”, smatra Cameron i dodaje da je Netanyahuu poručio kako sada nije vrijeme da Izrael pokrene vojnu akciju.

“Pored nepredvidljivih opasnosti koje sa sobom nosi svaki konflikt, razlog je i sljedeći: u ovom trenutku, kada je režim pod velikim pritiskom, a narod na ulicama i kad jedini stvarni saveznici Irana u Siriji gube moć, vojni udar iz inostranstva je upravo šansa da režim pokuša ujediniti narod protiv stranog neprijatelja. Mi mu nećemo dati tu šansu. Treba nam hrabrosti da damo sankcijama vrijeme da počnu djelovati”, kazao je Cameron.

Britanski premijer je, međutim, dodao: “Dugoročno gledano, ako Iran načini pogrešan izbor ništa nije isključeno.”

Ministri vanjskih poslova država članica Evropske unije (EU) postigli su u ponedjeljak dogovor o novim, jačim finansijskim i trgovinskim sankcijama Irana, s ciljem da se poveća pritisak na zvanični Teheran da sarađuje u pregovorima u vezi sa spornim iranskim nuklearnim programom.

Izvor: Agencije