Mijanmar zabranio ured za pomoć Rohingyjama

Monasi su povezani sa serijom demonstracija protiv OIC-a i 800.000 Rohingyja (AP)

Vlada Mijanmara saopćila je da neće dozvoliti Organizaciji za islamsku saradnju (OIC) da otvori ured u toj zemlji, nakon što su hiljade budističkih monaha marširale u znak protesta.

Mijanmarske vlasti i OIC prošlog mjeseca postigli su sporazum o otvaranju ureda ove organizacije, koja bi pružala pomoć muslimanima raseljenima zbog borbi.

Ministarstvo informiranja saopćilo je da ured neće biti otvoren, jer ga mijanmarski narod ne želi.

“Ne možemo prihvatiti nikakav ured OIC-a ovdje”, kazao je za AFP monah Oattamathara, monah koji je vodio proteste u gradu Mandalayju.

Iz predsjedničkog ureda saopćeno je: “Vlada neće dozvoliti otvaranje ureda. jer to nije u skladu s željama stanovnika.”

Serija demonstracija

U Mijanmaru rastu tenzije između budista i muslimana nakon oružanog sukoba u junu u zapadnoj državi Rakhine u kojima su poginuli deseci ljudi, dok su deseci hiljada drugih izbjegli.

Monasi su vodili prodemokratski ustanak 2007. koji je ugušila vojna hunta.

Monasi su, također, povezani serijom demonstracija protiv OIC-a i 800.000 Rohingyja, naroda bez države koje Ujedinjeni narodi opisuju kao jednu od najprogonjenijih manjina na svijetu.

Predstavnici 57 zemalja članica OIC-a prošlog mjeseca posjetili su državu Rakhine nakon što su humanitarne agencije tvrdile da su snage sigurnosti otvorile vatru na Rohingyje tokom nemira, izazivajući zabrinutost širom islamskog svijeta.

Vlada Mijanmara, kao i mnogi građani te zemlje, smatraju Rohingyje, koji govore dijalektom sličnom bengalskom jeziku, ilegalnim imigrantima.

Tenzije u državi Rakhine prelile su se na Bangladeš, gdje je policija nedavno saopćila da je uhapsila 300 ljudi koji se dovode u vezu sa talasom nasilja u kojem su oštećeni domovi i hramovi budista.

Izvor: Agencije