Westerwelle: Snažnije sankcije protiv Irana

Njemački ministar je objasnio kako je 'konačno došlo vrijeme da se pronađe adekvatno političko rješenje za ovaj problem' (EPA)

Ministar vanjskih poslova Njemačke Guido Westerwelle naglasio je potrebu intenziviranja sankcija protiv Irana kako bi ova država odustala od svojih nuklearnih ambicija, javio je novinar agencije Anadolija.

“Zvaničnici Irana posljednjih nekoliko mjeseci nisu postigli skoro nikakav napredak u razgovorima u vezi s nuklearnim programom. Zato moramo intenzivirati sankcije i izvršiti dodatni pritisak na ovu državu”, kazao je Westerwelle.

Konkretni razgovori 

On je istakao da snažnije sankcije i pritisak protiv iranskih zvaničnika ne znače i nespremnost evropskih lidera za nastavkom dijaloga sa ovom zemljom, ali podsjeća da je vrlo značajno da se vode konkretni razgovori, koji će na kraju rezultirati obustavom nukleranog programa Irana.

Njemački ministar je objasnio kako je “konačno došlo vrijeme da se pronađe adekvatno političko rješenje za ovaj problem”.

Podsjetio je da će u ponedjeljak u Luxemburgu biti održan sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije (EU), gdje će se razgovarati o pooštravanju sankcija protiv Irana.

EU bi na ovom sastanku mogla inicirati i sankcije u oblasti telekomunikacijskog sektora, posebno na kompanije za koje se sumnja da finansijski potpomažu iransku upravu.

Stroga zabrana transakcija

Finansijske transakcije između evropskih i iranskih banaka bit će podvrgnute strogoj zabrani, dok će ipak u nekim slučajevima biti moguće tražiti izuzetak koji se najviše odnosi na trgovinske transakcije, poput kupovine hrane i lijekova i na humanitarnu pomoć.

Predviđene su i druge mjere, poput zamrzavanja imovine blizu 30 novih kompanija, posebno iz bankarskog i naftnog sektora.

Amasadori zemalja EU-a u petak su odlučili pooštriti sankcije protiv Irana, koje se prvenstveno odnose na finansijske transakcije s iranskim bankama, kao i zabranu trgovine i uvoza iranskog plina.

Zapad i Izrael tvrde da Iran želi razviti atomsko oružje pod izlikom civilnog nuklearnog programa, što Teheran negira.

Izvor: Agencije