Sirija zabranila turske civilne letove

Prema saopćenju sirijskog Ministarstva vanjskih poslova, od ponoći je na snazi zabrana turskih civilnih letova iznad teritorije Sirije.

Zabrana je uvedena samo nekoliko dana nakon što je Turska zadržala putnički avion sirijske nacionalne aviokompanije Syrian Air, jer je, kako kažu, prenosio vojnu opremu iz Rusije za sirijsku vojsku.

U saopćenju sirijskog Ministarstva vanjskih poslova, koje je prenijela agencija SANA, navedeno je da zabrana stupa na snagu u ponoć između subote i nedjelje.

Ministarstvo navodi i da zabrana letova predstavlja osvetu zbog istog poteza turskih vlasti – zabrane sirijskih letova.

Turska nije objavila ovu zabranu, ali je saopćila da će ponovo prizemljiti sirijske civilne avione, ako posumnja da prevoze vojnu opremu za snage predsjednika Sirije Bashara Al-Assada.

Putnički avion sirijske nacionalne aviokompanije Syrian Air, koji je prevozio i ruske putnike, bio je zadržan prije dva dana na pisti aerodroma u Ankari devet sati, nakon čega mu je odobreno da ponovo poleti u pravcu Damaska bez tovara.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Turska šalje nove borbene avione ka sirijskoj granici. U blizini pograničnog grada Azmarina aktivni su sirijski vladini helikopteri koji napadaju snage sirijske slobodne vojske. Kako sukobi ne prestaju, povećava se broj izbjeglica iz Sirije u okolnim državama.

Published On 12 Oct 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO