Pet britanskih marinaca optuženo za ubistvo

Privedeno je ukupno devet marinaca, a pet će ostati u pritvoru (Reuters)

Pet pripadnika elitne britanske Kraljevske mornarice optuženo je za ubistvo poslije svađe sa jednim pobunjenikom 2011. godine u Afganistanu, saopćilo je u nedjelju britansko ministarstvo odbrane.

Britanska vojna policija je u četvrtak uhapsila sedam marinaca zbog sumnje da su počinili ubistvo u vezi sa tim incidentom.

Kasnije su uhapšena još dva marinca, jedan u petak, a drugi u subotu, što znači da je uhapšeno ukupno devet pripadnika mornarice, ali su, u međuvremenu, četiri puštena na slobodu i nisu optužena.

Portparol ministarstva odbrane je rekao da je pet marinaca optuženo za ubistvo i da će ostati u pritvoru, prenio je AFP.

U međuvremenu, britanski mediji su javili da su marinci uhapšeni kada je policija na laptopu jednog pripadnika mornarice pronašla sumnjivi snimak.

Vjeruje se da su ovo prva hapšenja britanskih vojnika zbog sumnje da su počinili takav zločin od početka rata u Afganistanu.

Kraljevski marinci, ili “zelene beretke”, formirani su 1755. godine kao mornarička pešadija Kraljevske mornarice i ubrajaju se među najveće vojne profesionalce u svijetu.

U Afganistanu se još nalazi oko 9.500 britanskih vojnika koji će se iz te zemlje povući do kraja 2014. godine.

Oko 433 britanskih vojnika poginulo je u Afganistanu od početka operacije protiv talibana 2001. godine.

Izvor: Agencije