Predloženo formiranje budžeta eurozone

Van Rompuy: Članice eurozone bi iz budžeta mogle pozajmljivati novac i u njega ga uplaćivati (AP)

Predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy predstavio je u petak izveštaj o bližoj ekonomskoj integraciji u eurozoni, ukazavši da članice tog regija trebaju razmisliti o objedinjavanju i formiranju jednog centralnog budžeta za svih 17 članica.

Taj budžet, iz kojeg bi one mogle pozajmljivati novac i u njega ga uplaćivati, mogao bi biti korišten za pomoć finansijski oslabljenim članicama, rekao je on.

Izveštaj, koji je Van Rompuy sačinio uoči samita lidera eurozone sljedeće sedmice, priprema teren za dublju budžetsku integraciju 17 zemalja Evropske unije (EU) koje koriste euro, prenosiAFP.

Budžetski kapacitet

Van Rompuy smatra, a podržava ga i Njemačka, da će neki oblik “budžetskog kapaciteta” u eurozoni omogućiti članicama da ujednače tržište rada i druge socijalno-ekonomske neuravnoteženosti u tom regiju.

Taj fond bi se mogao koristiti za pomoć članicama kao što je Španija, gdje je nezaposlenost dostigla 25 posto.

Članice EU sada podržavaju budžet, vrijedan oko 130 milijardi eura godišnje, što je jedan posto bruto društvenog proizvoda (BDP) EU-a, iz kojeg se finansiraju poljoprivreda, nauka, infrastruktura i druge oblasti u tom 27-članom bloku.

Članice eurozone nemaju analogan budžet i mnogi ekonomisti smatraju da taj nedostatak podriva stabilnost tog monetarnog bloka.

Izvor: Agencije