Mađari masovno odlaze na Zapad

S velikim teškoćama u pronalaženju posla suočavaju se i Mađari. Sve više ih se iseljava i traži sreću u zemljama zapadne Evrope, a oko 300.000 već ih je otišlo.

Zaposleni na riječnim kruzerima većinom su iz zemalja centralne i istočne Evrope.

Među njima je i veliki broj Mađara, koji radije traže posao na brodu nego što ostaju u domovini.

Čak oko 300.000 njih radi u zapadnoj Evropi. Ovo su bar zvanične procjene Vlade Viktora Orbana, koji sam ne olakšava okolnosti zbog kojih ovi ljudi masovno napuštaju zemlju.

Male mogućnosti

Zakoni koje on predlaže i nepredvidivost njegovog “sve mogu sam” stava situaciji nimalo ne pomažu.

“U Alsozentivanu, odakle ja dolazim, mogućnosti su male. Slab je izbor poslova, tako da su male šanse za pronalaženjem posla kod kuće”, kaže Nikoletta Nagy.

Dvadesettrogodišnja Nikoletta, koja radi kao čistačica na rječnom kruzeru na relaciji Amsterdam – Budimpešta, samo je jedna od mnogih koje smatraju da neortodoksne metode izvlačenja zemlje iz krize premijera Orbana ne uspijevaju.

“Svi prave dugoročne planove za rad preko. Ne žele otići na nekoliko godina, već, nažalost, 10 ili 15”, kaže Gabriella Kiss, vlasnica agencije za zapošljavanje.

Prema posljednjoj statistici, mladi u grupi od 20 do 35 godina napuštaju zemlju s populacijom od oko 10 miliona prvenstveno zbog boljih poslova.

Broj zahtjeva za posao u inostranstvu se učetvorostručio. Ponudom najviše dominiraju poslovi u keteringu, zdravstvu i građevini.

Taj trend se širi čitavom zemljom. U centru za zapošljavanje u Budaorsu nude se poslovi u Evropskoj uniji. (EU)

Mađarska statistika o stepenu migracije stanovnika je uvijek bila relativno niska u odnosu na ostatak Evrope.

Svaki peti želi otići

Sada svaki peti Mađar želi otići, što je rekord od kada se vodi ove evidencija posljednjih 20 godina. Najtraženije destinacije su Velika Britanija i Njemačka.

Orbanova Vlada i dalje insistira da će njihove mjere dati rezultata. Samo traže malo strpljenja.

“Razni Vladini programi mogu pomoći dijelovima društva, ali dugoročno od povratka u zemlju mladih neće biti ništa dok ne čuju od svojih vršnjaka odavde da su se okolnosti promijenile na bolje, da i za njih ovdje ima poslova. To će ih vratiti kući”, kaže Bence Retvari, državni sekretar Ministarstva za javnu administraciju.

Poruku Vlade da će Mađarska izaći jača iz krize sve je teže prodati glasačima. A oni koji u nju svejedno ne vjeruju već su se ukrcali na brod koji plovi daleko od kuće.

Izvor: Al Jazeera