Azija, mašina za proizvodnju milionera

Za Aziju neki kažu da je postala mašina za proizvodnju milionera. Zahvaljujući ekonomskoj ekspanziji, Indonezija se može pohvaliti najbržim štancanjem bogataša.

Najveći kupci preskupih stanova u rezidencijalnom naselju u Singapuru definitivno su stranci, i to Indonežani.

“Oni, zapravo, ulažu kako bi, takoreći, parkirali svoj novac i onda planiraju iznajmljivati ove stanove nakon izgradnje”, kaže Thomas Tan, direktor agencije za nekretnine.

Zaboravite Kinu, riječi su bankara Juliusa Baera, koji smatra da je Indonezija zemlja s najbrže rastućim milionerskim klubom u Aziji.

Skok za čak 41 posto

“Posljednjih pet godina otvoreno je mnogo novih kompanija, novih radnih mjesta, plate su više, što je je stvorilo veoma atraktivnu i dinamičnu potrošačku ekonomiju.”

U Indoneziji trenutno postoji oko 800 ultra bogataša, teških blizu 120 milijardi dolara. Što je u odnosu na prošlu godinu skok za čak 41 posto.

Strast su im investicije u nekretnine, luksuzne automobile, privatne avione i umjetnost.

No, iako ova zemlja mnogo obećava postoje i veliki rizici, finansijski i politički, koji bi mogli prestrašiti investitore i ugroziti rast.

Godine 2014. zakazani su novi izbori, a mogući zaokret na političkoj sceni ne garantira raj za postojeće milionere i štancanje novih bogataša.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO