Zvaničnici Kine otkazali sastanke u Japanu

MMF je potvrdio da guverner kineske Narodne banke neće doći na sastanak (Reuters)

Guverner Kineske centralne banke i ministar finansija neće ići na sastanak Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke koji će se održati u Japanu.

Japanski zvaničnici su saopćili da je otkazivanje dolaska, koji se dešava u vrijeme porasta tenzija između dvije zemlje zbog spornih otoka u Istočnom kineskom moru, “vrijedan žaljenja”.

Zvaničnik japanskog Ministarstva finansija, koji nije želio biti imenovan, rekao je agenciji AP da guverner kineske Narodne banke Zhou Xiaochuan, koji je trebao održati govor na zatvaranju sastanka u subotu, neće ići u Tokio.

Isti zvaničnik je kazao da je ministar finansija Xie Xuren, također, otkazao put na godišnji sastanak dviju institucija.

MMF je potvrdio da Zhou neće biti prisutan, ali nije mogao reći da li je Xie, također, otkazao dolazak.

“Ako finansijski predstavnici odluče da ne budu na važnom sastanku koji će se održati u Tokiju, mislim da je to vrijedno žaljenja”, rekao je Osamu Fujimura, japanski šef kabineta sekretara.

“Međutim, bilateralni ekonomski odnosi su važni, te Japan namjerava komunicirati sa Kinom”, dodao je.

Ekonomski odnosi

Novinarka Al Jazeere Divya Goplan, koja izvještava iz Hong Konga, rekla je da je ovaj sastanak jako bitan za Japan, koji će prvi put biti njegov domaćin.

“Kina drži udaljenost i to je na neki način prijekor Japanu”, kazala je ona.

Poljoprivredna banka Kine i Banka komunikacija prošle sedmice su, također, otkazale sastanke u Japanu.

Zvaničnici Poljoprivredne banke rekli su da je to posljednji u nizu znakova zaoštrenih odnosa zbog otoka na koje obje zemlje polažu pravo.

Spor u vezi s otočjem koje Kinezi zovu Diaoyu, a Japanci Senkaku, doveo je do masovnih protesta u Kini nakon što je japanska Vlada kupila otoke, te je postao prijetnja ekonomskom oporavku Japana nakon prošlogodišnjeg cunamija i nuklearne katastrofe.  

Prodaja japanskih automobila u Kini u septembru je znatno opala. Toyota je objavila da je prodaja ove kompanije pala za 49 posto u odnosu na prošlu godinu, dok je Honda zabilježila pad od 41 posto.  

Kina je najveći trgovinski partner Japana i ekonomisti su upozorili da bi spor mogao značajno utjecati na japanski ekonomski rast. Hiljade kineskih turista otkazalo je putovanje u Japan zbog spornih otoka.

Kina je jedno od najznačajnijih tržišta za japanske kompanije u vrijeme globalne krize i stagniranja domaće privrede.

Izvor: Al Jazeera i agencije