SAD uveo do sada neviđene sankcije Iranu

Obama objavio uredbu kojom se pooštravaju sankcije (Getty Images)
Obama objavio uredbu kojom se pooštravaju sankcije (Getty Images)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Barack Obama objavio je uredbu kojom se pooštravaju sankcije prema Iranu, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Uredba je ljetos odobrena u Kongresu SAD-a.

Glasnogovornik Vijeća nacionalne sigurnosti SAD-a Tommy Vietor saopćio je da je riječ o „do sada neviđenim“ sankcijama prema iranskom ekonomskom sistemu.

Međunarodna pravila

„Iran mora poštivati međunarodna pravila po pitanju svog nacionalnog nuklearnog programa. Iranska Vlada se protivi tim pravilima. Zato će SAD i njeni saveznici vršiti pritisak na iransku vlast sve dok se njihov stav po tom pitanju ne promijeni“, navodi se u Vietorovom saopćenju.

Sankcije koje je Kongres SAD-a odobrio u augustu ove godine odnose se na povećanje kazni za sve zemlje, kompanije i pojedince koji sarađuju s iranskim naftnim i gasnim sektorom.

Međunarodne sankcije uvedene Iranu imaju ozbiljne posljedice po iranski narod, a izgleda i da ometaju humanitarne operacije u toj zemlji, izjavio je nedavno generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki Moon u Generalnoj skupštini.

“Sankcije uvedene Iranu imaju značajne posljedice po narod, došlo je do povećanja inflacije i povećanja stope nezaposlenih, kao i manjka neophodnih proizvoda među kojima i lijekova”, navodi Ban, a prenosi Tanjug.

Protiv Irana su uvedene sankcije UN-a, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije zbog odbijanja da prekine svoj nuklearni program, za koji strane sile i njihovi saveznici strahuju da je dio plana u cilju pravljenja nuklearnog oružja. 

Pad valute

Teheran, međutim, to negira, govoreći da je njegova atomska aktivnost usmjerena isključivo u medicinske svrhe i proizvodnju električne energije.

Vrijednost iranske valute je znatno opala tokom prošle godine, a u samo 10 proteklih dana izgubila je trećinu vrijednosti, što je izazvalo ulične proteste, prenosi Reuters.

Iranu su četiri puta nametane sankcije između 2006. i 2010. godine, sa ciljem, kako su govorile Zapadne sile, da utječu na Vladu, a ne da pogode narod.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO